Ett riktigt hundliv

Blogg

Debut i Nose Work TEM för Aska!

Idag körde jag hela vägen till Torsby och tillbaka bara för att få spendera 400:- i startavgift på en Nose Work tävling. Ja, och för att ta ett snyggt diplom oxå såklart!

Det var lätt värt det värsta väglag jag nånsin kört i samt all väntan på plats för när det var våran tur så gick Aska in och bara levererade! Vi har ju haft lite problem med att hon inte markerar så bra, trots att jag vet att hon har en utmärkt näsa. Hon har bara inte haft tid att tala om för mig vart lukten är, hon har mest velat söka vidare. Så efter senaste tävlingsträningen så har vi övat mer på markeringarna. Delvis gått tillbaka lite i enbart markeringsträning, men där har jag känt att hon mest blivit förvirrad. Jag har väldigt svårt att få henne att förstå vad jag vill. Så istället har jag varit lite hårdare på att inte belöna förrän hon verkligen markerar och visar tydligt att hon har hittat nåt. Och det verkar ha funkat! För det var inte en tveksamhet i ett enda av söken idag. Hon visar tydligt när hon har nåt i näsan. Och hon är så fantastisk att jobba med. Går noggrannt igenom varenda kartong, stoppar mer eller mindre ner nosen i varje hål, men så fort hon konstaterar att det är tomt så går hon vidare. Så även jag har tränat här hemma på att verkligen se skillnad på när hon har nåt och inte och när man väl vet hur hon funkar så blir det ganska tydligt ändå. Nu ska jag inte säga för mycket, nästa gång kanske det inte alls går så här bra, men jag är sjukt nöjd med dagens prestation! Speciellt som jag har tränat in det här helt själv, inte gått nån kurs eller ens tränat det ihop med nån. Jag har själv fått henne att förstå vad jag vill och nu även att markera fint. 

För att verkligen nörda ner mig ska jag berätta lite mer ingående om dagens sök. Det var ju TEM, Tävling i Enskilt Moment, och idag innebar det behållarsök i ett ridhus. I klass 1 är det alltid kartonger. Man går 4 olika banor med en doftgömma i varje bana. Banorna var markerade fyrkanter med kartonger av olika mängd och storlek i.


I första söket var det stora kartonger. De stod i 3 rader och jag valde att gå en rad i taget. Jag vill att hon ska nosa på alla kartonger, även om hon markerar. Hon tycker det är så roligt att jag absolut inte tar ner henne genom att låta henne fortsätta leta trots att hon hittat och markerat men alltså inte fått nån belöning. När hon har luktat igenom alla så frågar jag om hon har hittat nåt. Då letar hon sig tillbaka till rätt kartong och visar mig igen.

I andra söket var det ganska många och ganska små kartonger. Dock i varierande storlek. De låg huller om buller men jag funderade en stund hur vi lättast skulle ta oss runt banan så att hon skulle söka igenom alla utan att jag missade nån. Även här markerade hon fint men jag ville att hon skulle leta igenom alla ändå.

Tredje söket var första där jag faktiskt inte såg nån tydlig markering när vi gick igenom kartongerna det första varvet. Först fick jag lite panik men när jag frågade henne om hon hade hittat nåt så markerade hon tydligt en kartong och visst var det rätt!

I fjärde söket var det jättemånga kartonger (det går även på tid!) och då hon markerade den femte kartongen så valde jag att säga 'Markerat' till domaren, för att slippa gå igenom alla typ 20 kartonger. Vilket jag hann ångra i precis samma sekund! Tänk om det inte var den, tänk om jag läst henne fel, tänk om vi missade sista söket när vi klarat de tre andra bara för att jag var för snabb att säga till?! Nu var det rätt kartong och vi hade vårat diplom, men jag kommer nog inte göra om det igen. Jag vill vara helt säker och dubbelkollar hellre än chansar.

Efteråt pratade jag såklart lite med både domare och tävlingsledare och domaren var väldigt imponerad över min trygga, självsäkra Whippet för hon hade tydligen bara sett rädda små vrak innan (hej fördom! ) som inte kunde använda näsan alls. Nu vet ju jag att whippar har fantastiska näsor (även om arbets -och samarbetsviljan kan vara lite si och så med) så jag tog alltihop med en nypa salt, men det är ju alltid kul att höra att ens hund imponerar på folk. Hon tyckte även att vi hade ett fint samarbete och att jag skulle lita mer på min hund. Då förklarade jag att jag vill att hon ska söka igenom alla kartonger oavsett markering och det kunde hon oxå förstå.
Tävlingsledaren sa att hon iaf skulle ta med sig en sak från den här dagen och det var att vara lika strukturerad som jag. Vad glad jag blev över att höra att jag har påverkat nån positivt bara genom min tränings(och tävlings)metod! Jag var tydligen den enda som faktiskt hade kollat av banan innan jag gick in och även lagt upp en plan för i vilken ordning vi skulle söka av den. Det förvånade mig stort. Men det kommer sig väl lite av att Aska tenderar att söka lite i ring om inte jag är med och styr vart och vad hon ska söka av.. Och så är jag rädd att glömma nån låda eller inte ha koll på vad vi har gjort. Kontrollbehov delux, yes.

Ska även nämna att varje sök var på 2 minuter och nu vet jag inte vilka tider vi hade (ser det imorgon) men TL säger alltid till när det är 30 sek kvar och det behövde hon iaf inte göra på nåt av söken.

Jag är så glad, vilken hund jag har!

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«december 2017»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012