Ett riktigt hundliv

Blogg

Mer agilitytävlingar..

Eftermiddagstävlingar idag igen.

Det började med agilityklass. Ett riktigt snyggt lopp men återigen en retlig femma på uppfarten på balansen! Gaaah!

Sista klassen för helgen var hoppklass och vi hade skönt flyt och fint sammarbete. Knox går helt klart bättre och bättre ju tröttare han blir. Han avslutade lite snyggt med att ge mig nummerskylten på näst sista hindret.

Som avslutning kan jag säga att känslan i alla 8 lopp har varit helt fantastisk! Knox oxh jag har varit ett team på riktigt, felen som har blivit tar jag på mig helt och hållet (utom möjligtvis uppfarterna, de måste vi börja träna på).

Knox har dessutom varit hur cool som helst att campa med. Det verkar passa honom som handen i handsken att sitta och hålla koll på omvärlden, han har varit helt avslappnad och tillfreds. Krut har däremot tyckt att det har varit lite jobbigt. Han äter ännu sämre och har lite svårt att slappna av.. Dessutom gråter han högt varje gång jag kör ett lopp med Knox, jag längtar så till den dagen jag börjar tävla även med Krut!


Agilitytävlingar i Gagnef-Floda

Klass 2 började inte förrän på eftermiddagen, så det blev lång väntan i värmen.

Vi började med en hoppklass och det var 50 stycken som skulle banvandra samtidigt och två av hindren skulle tas i 3 olika kombinationer, vilket gjorde att det blev rätt jäkla trångt och svårt att banvandra på ett bra sätt. Det gjorde att jag var lite osäker på hur jag skulle handla, men det var inte så mycket att göra åt.. Bara att gå in och göra sitt bästa! Allt gick kanonbra fram till just de hindren jag inte hade kommit åt innan, vilket resulterade i kaos i min hjärna och en krock med hunden. 5 onödiga jäkla fel i ett övrigt klockrent lopp. Suck.

I agilityklassen släppte jag honom för tidigt mellan två hinder, vilket resulterade i att han tog det ena från fel håll. Men kontaktfälten var klockrena!


Akkra

Idag skulle du ha fyllt 10 år.

PICT5257

I love you with everything I am.Agilitytävlingar i Gagnef-Floda

Vi kopplade för husvagnen och styrde kosan mot Dalarna för en dubbel klass 2 tävling i agility. Knox och min första officiella agilitytävling för i år

Första loppet var en klurig agilitybana. Knox är alltid lite yvig första loppet om han inte har körts slut typ dan innan eller så. Jag var inte tydlig nog så han hoppade ett hinder fram och sen tillbaka igen, men i övrigt hann jag förhindra alla nästan-diskar.

Sen var det en lite enklare hoppbana, men där hade jag planerat min handling fel så Knox kom i alldeles för hög fart in i slalom och då blev det knas. Sen rev han ett hinder oxå.

Hoppklass direkt efteråt igen och där gick vi in och nollade! Tyvärr så gjorde många fler det oxå så det räckte inte till någon pinne, men loppet kändes kanonfint!

Sista agilityklassen gick oxå kanonfint! Men så fick vi en femma på uppfarten på balansen! Jag börjar bli så nöjd med hans nerfarter, men helt uppenbart behöver vi nog lägga lite träning även på uppfarterna..

Sammanfattat så är jag sjukt nöjd! Det blir lite småfel, men vi är ett team och jobbar ihop. Bästa, snabbaste långnäsan och jag!


Lydnadstävling i Mariestad

Jag bestämde mig ganska tidigt för att anmäla oss till en tävling till, som skulle gå av stapeln bara en vecka efter Collie SM. Jag ville känna att om det sket sig fullständigt på debuten så skulle vi få en ny chans ganska snart igen. Jag tror det var ett smart drag, det tog bort lite av pressen jag kan tendera att sätta på mig själv.

Målet jag hade satt upp inför den här tävlingen var att försöka förbereda Knox bättre inför platsen och sen att vi skulle försöka ha lika härlig känsla på plan som sist.

Det var 15 startande och vi hade nummer 9. Till min stora förskräckelse så upptäckte jag att nummer 10 var en korthårig collietik. Helvete tänkte jag, ska Knox ligga plats bredvid henne? Är det nåt han är svag för så är det söta collieflickor. Dessutom visade det sig att hunden på hans andra sida tyckte att det var jättejobbigt, den var orolig, gnällde, pep och ändrade ställning hela tiden. Verkligen bra förutsättningar! De längsta 2 minuterna i mitt liv.. Men bortsett från lite nosande (och ett och annat pip som dränktes i den andra hundens oväsen) så låg han kvar. Duktig Collie! 9 poäng.

Sen var det bara att försöka hitta en bra uppvärmningsrutin.. Jag tycker det är skitsvårt att veta hur tidigt jag ska ta ut honom, hur taggad/lugn jag ska försöka få honom osv. Jag var dock på plats en timme före utsatt tid och hade låtit honom vara med hela tiden så han skulle ha en bra chans att kolla av området och alla hundar osv innan det var dags att börja jobba.

Antingen lyckades jag inte riktigt lika bra den här gången, eller så hade han bara lite mer energi att lägga på annat, för vi hade inte riktigt samma fina kontakt när vi gick in. Nosen var nere i backen några gånger och han var inte alls med mig på samma sätt.

Det började med tandvisningen. Han satt återigen så fint och viftade på sin glada svans. 10 poäng.

Sen var det linförighet... Den kunde nog inte ha gått så väldigt mycket sämre.. Han var inte alls med. När jag svängde åt vänster så hade jag en hund framför benen, när jag svängde åt höger så satte han sig inte utan ett dk. Suck. Folk måste ju tro att vi aldrig ens har övat på momentet! Vi fick 5,5 poäng, Med nöd och näppe godkända alltså, och det tyckte jag nästan var storsint av domaren.

Läggande - 8,5 poäng. Återigen något långsamt. Blir till att öva upp hastigheten i momenten tror jag bestämt.

Inkallande - 9 poäng. Här tyckte jag att han gjorde allt så klockrent sen får man se på pappret att det står 'nosar'. Tur att man får dessa kommentarer när man inte har med sig någon som kollar eller filmar..

Ställande - 8 poäng. Här såg jag i ögonvrån att han var lite seg. Sen gick jag tillbaka till honom och sa "sitt". Va? sa Knox. Jag blängde på honom en stund men han envisades med att det är ett kommando han aldrig har hört förut. Så jag fick upprepa mig och då sa han Jahaa! Du menar så. Jaja, jag sätter mig väl då. Dk.

Apportering - 9 poäng. Kommentaren tveksamt. Och ja, han klipper den ju inte som man skulle önska.. Men han tar den och han håller utan att tugga och släpper inte förrän jag säger till. 

Hopp över hinder - 10 poäng!

Helhetsintrycket - 8,5 poäng. Domaren sa ändå att hon tyckte det såg trevligt ut och att vi var duktiga. Jag vet att vi kan bättre men det visade sig att det skulle räcka, trots usel linförighet!

Jag var skapligt nervös på prisutdelningen. Självklart hoppades jag, men jag kollar aldrig på poängen när jag är på plan. Jag är alldeles för upptagen med att "vara i bubblan". Känslan var inte alls lika härlig som sist, men samtidigt så gör ju Knox det jag ber om. Även om det stundtals är något halvhjärtat. Men vi klarade oss! 164,5 poäng och ett 1:a pris!

Bästa långnosen!


Collie SM - lydnad

Så, sista dagen på Collie SM och sista tävlingsdagen för Knox! Idag var det debut i lydnadsklass 1 som gällde.

Vi hade startnummer 3 och det började med platsliggning. Jag märkte direkt att han var alldeles för orolig på platsen. Jag vet inte exakt vad det var som gjorde det, att vi stod väldigt långt ifrån hundarna (skulle gissa på iaf 20 meter och inte 10), att jag fick skrivare och domare mellan mig och Knox, att en liten papillon reste sig och kutade till sin matte eller att jag helt enkelt inte hade förberett honom tillräckligt bra på vad som skulle ske, men efter att han hade gnällt, nosat och skruvat lite på sig så reste han sig. Min första reaktion var att säga åt honom att lägga sig igen. Han satte sig och jag frågade domaren vad han ville att jag skulle göra. Stanna där du, sa han. Det går nog bra det här. Vadå bra?! Han sitter ju! Men jag stod kvar och Knox satt där han satt. Efter en stund så lade han sig ner igen. Vi blev ju självklart nollade, men mitt i min oerhörda chock över att han reste sig (vilket ALDRIG har hänt på träning!) så kan jag ju åtminstone glatt konstatera att han inte hade i åtanke att störa någon annan hund. Alltid något.

Tandvisningen kom direkt efter och Knox satt så fint och viftade på sin glada svans. 10 poäng.

Sen var det bara att kliva av och värma upp inför start. För även om vi redan var körda (nollad platsliggning ger direkt 40 poängavdrag och det är max vad man kan förlora om man är ute efter ett 1:a pris) så ville jag självklart köra vidare och se vart vi står!

Resten av förberedelserna måste jag ha gjort någorlunda rätt för Knox klev in på planen med en fantastisk attityd!

Linförigheten gav oss 7 poäng. Han var fladdrig, lite sen, satte sig snett osv, men det kändes ändå som att han var med mig. Han dippade emellanåt, men han jobbade upp sig och kom tillbaka! Han sket inte bara i det. Kändes helt ok!

Sen läggandet. 7,5 poäng. Henke berättade efteråt att Knox hade varit väldigt seg och nästan satt sig innan han lade sig ner..

Inkallande - 9 poäng. Kommentaren var snett sitt, men jag kan tycka det var väl petigt.

Ställande - 9 poäng med kommentaren ett steg. Det vet jag att han kan tendera att ta ibland..

Apportering - återigen 9 poäng med kommentaren ngt slarv. Här fick jag dock hjärnsläpp. TL sa "Håll fram föremålet" så jag gjorde det, sen efter en stund så sa jag apport. Som man gjorde förr. Nu behöver man ju inte göra så längre, men jag vet inte om det var det domaren menade med slarv? För Knox tog apportbocken på kommandot, höll fint och släppte när jag bad honom.

Hopp över hinder - 9 poäng igen med kommentaren snett sitt. Jag tyckte Knox gjorde ett snyggt avslut, men det kändes lite som att domaren helst inte ville dela ut 10:or i onödan.

Helhetsintrycket gav 8,5 poäng med kommentaren Arbetsvillig, Bra kontakt!

Kan ni fatta det?! Att Knox är arbetsvillig vet jag, men bra kontakt! Det gjorde mig så himla glad och det kändes faktiskt så! Han var med mig hela programmet, han jobbade på, höll fokus och sammarbetade. Jag var så sjukt nöjd när jag klev av planen, trots att det slutade på 133,5 poäng. Debuten gick bättre än jag hade väntat, synd på platsen bara annars hade vi banne mig tagit oss ett 1:a pris. Men känslan är faktiskt viktigast och den hade vi! Bästa Collien! Efter att ha gått en heldagskurs i agility och sen tävlat två dar i rad, sovit i husvagn och varit på SM så lyckades han ändå prestera på lydnadsplanen. Finaste arbetsnarkomanen.


Collie SM - agility

Dagen började vid 10 med agility! Idag var det min och Knoxs tur att tävla ihop.

Agilitytävlingarna på Collie SM är inofficiella. Det beror på att man annars måste tillåta alla raser att tävla och de vill inte riktigt ha det så stort. Så det slutade med att vi var typ 10 stycken som tävlade. Det var först en hoppklass 1 och sen en agilityklass 1. Sen gör de så att de fem bästa från respektive klass går vidare till ett finallopp som motsvarar en klass 2 bana.

Hoppbanan då. Den gick rent åt helvete. Knox hade glömt hjärnan i bilen och öronen måste ha varit fulla av vindbrus för det blev inte många rätt där. Vi hoppade ett år bak i tiden direkt. Efteråt så kollade jag på filmen som Henke hade filmat och då kunde jag ju se att jag var för sen typ överallt, vid varenda tänkt byte osv. Kanske inte helt konstigt att det blev fel då? Nåväl.. Ladda om till agilityloppet. Jag ville verkligen gå vidare till finalen!

Agilityloppet gick bättre, jag körde lite feghandling och Knox hade taggat ner något. Men så gick han ur slalom. Vilket han hade gjort i hopploppet oxå. Jag fattar faktiskt inte varför. Knox har ett jäkligt snyggt och säkert slalom, men inte idag tydligen. Så där fick vi 5 fel och förlorade så klart mycket tid. Vi kom ändå typ fyra tror jag så finalloppet var åtminstone säkrat!

Finalloppet då, det var en agilitybana klass 2. Det passar oss rätt bra, jag blir en bättre handler när jag måste anstränga mig lite. Och jag jobbade verkligen hela banan! Knox var nära att ta fel hinder vid flera tillfällen, men jag gav inte upp utan höll honom stenhårt. Jag vet ju att han kan, och jag ville verkligen visa alla andra det oxå! Sen kom vi till slalom och hundfan går ur - IGEN! Hade han inte gjort det hade vi vunnit, men som det blev nu så slutade vi på en andra plats! Inte helt fel med silverrosett på allra första SM'et!

Sen skulle det dröja en bra stund innan det var dags för prisutdelning. Så vi frågade när den skulle vara och fick svaret: inte före 16.00 iaf! Bra, då åker vi iväg och käkar lite. Sagt och gjort, vi åt och badade hundarna i havet, sen åkte vi tillbaka. Då visade det sig att de redan hade haft prisutdelningen och fotat på prispallen och allting. Kul. Jag blev inte så lite besviken! Nu hade vi sådan tur att både ettan och trean fortfarande var kvar så de ställde upp på nya bilder, men det lär ju inte vara de som hamnar i Colliebladet. Inte för att det är det viktigaste kanske, men jag tycker det var riktigt fult av styrelsen att inte hålla ord. Trots att en kompis, tillika vinnaren, faktiskt påpekade detta!

$SC_9011

Förutom agility så hade Svenska Collieklubben oxå ett medlemsmöte idag. Det har varit lite kaotiskt på senaste tiden med många som har varit väldigt besvikna på styrelsen och dess handlande. Jag tänker inte gå in på det här då jag inte vill uttrycka min åsikt i frågan. Men jag är glad att jag var där och hörde med egna öron vad som sades osv. Det ska bli intressant att se om nåt och i så fall vad som händer nu.


Collie SM - rallylydnad

Vi tillbringade natten hos Henkes föräldrar, som bor på västkusten, sen tog vi med oss husvagnen och drog oss ner mot Laholm och en camping där. Lämnade av husvagnen och åkte vidare till Laholms Brukshundklubb och Collie SM-invigningen!

Ganska snart därefter var det banvandring för Nybörjarklass i Rallylydnad. Jag skulle vara med med Krut och Henke med Knox. Banan kändes helt ok, bortsett från att 'läggande under gång' återigen var med.. Attans! Men jag övade på lite olika sätt att få ner hans armbågar innan röven och kände att vi nog hade en metod som kunde funka, så länge iaf. Sen gjorde jag inte så mycket mer innan vi skulle in. Vi hade ganska sena nummer båda två, jag var strax före Henke. Precis innan vi skulle in så lånade jag Knox och körde lite för att göra Krut "avundsjuk". Sen tog jag Krut och vi gick in. Det kändes väl ok, men inte alls lika bra som sist. Krut var okoncentrerad och inte alls lika följsam! Satte sig snett, gjorde det mesta lite segt och halvhjärtat. Det kändes ändå som att vi nog kunde bli godkända, för det var inga jättefel, han klarade till och med läggandet riktigt snyggt! Sen på allra sista skylten som var sitt - spring, så sa jag "sitt" och verkligen såg på Krut hur han tänkte.. sitt..? njaa... nä, jag skiter'it! Och så lade han sig platt. Där hade han tröttnat. På sista skylten! Ett enkelt "sitt"! Jaja, vi sprang av sen var det hussens tur.

Den här gången var han bättre på att förbereda collien, men han är ju själv så oerhört nervös att han gjorde fel redan på typ andra skylten. Knox skötte sig väl ok, gör som han blir tillsagd, men utan något direkt engagemang. De kom runt med några extra långa tankepauser för hussen vid skyltar där det funkar att stanna upp en stund.

Sen var det bara att vänta på resultaten. Jag kände att den sista skylten nog hade förstört chanserna för oss, men man vet ju aldrig. Henke var arg som vanligt när de var klara.

Det visade sig att Henke och Knox egentligen bara hade två 'fel övning' där Henke hade tappat huvudet en stund, sen var det väl nån 'nos' och nåt mer småfel, men de slutade på 76 poäng och godkänt resultat!

Det gick lite sämre för mig och Krut. Vi fick 65 poäng, bla -10 för fel övning på sista skylten då.. Men jag ska inte bara skylla på hunden för jag hade lyckats trampa bort sammanlagt -9 poäng genom att inte sätta ihop fötterna som jag skulle osv..! Sen hade vi en del nos och snett och bris osv.. Han var som sagt rätt ofokuserad och helt enkelt trött. Kanske inte helt konstigt med tanke på vad vi gjorde igår. Men då vet jag det oxå, Krut ska ta det jäkligt lugnt dagen innan tävling! Nåja, det är bara att bryta ihop och komma igen! Han är bäst oavsett!


Agilitykurs för Jenny Damm

Idag har jag och grabbarna varit i Falkenberg och gått kurs för Jenny Damm! Det har varit otroligt givande! Anledningen till kursen var en eldsjäl inom både agility och collierasen - Angelica, som anordnade en "uppladdningskurs" inför Collie SM som går av stapeln i helgen. Tanken var först att jag skulle gå med bara Knox, men sen kom jag på att jag ju åtminstone kunde fråga om Krut fick följa med oxå, lite som maskot om inte annat. Det var inga problem, av någon för mig helt outgrundlig anledning så var det få anmälningar! Lycka för mig och Krut!

Vi fick börja med att köra en uppmärkt bana på det sättet vi alltid har gjort, sen fick vi detaljerad hjälp med hur vi kunde förbättra oss. Det visade sig att jag var för sen i allt jag gjorde. Inte helt oväntat.. Min handling är usel, jag är ytterst medveten om det, jag vet bara inte hur jag ska göra för att den ska bli bättre! Jag har till och med märkt på Knox att han har börjat bli schysstare mot mig och väntar in mig istället för att spurta på som han gjorde i början. Det är väl till viss del bra, att han inväntar instruktioner, men det har gjort att vi har förlorat en hel del värdefull fart. Men med Jennys hjälp så kom oxå farten! När jag var på rätt plats i tid och kunde förbereda Knoxens väg så kom hans gamla fart tillbaka. Vilket flyt vi fick och vad bra det kändes! Nu ska jag bara lyckas ta med mig detta till mina egna träningar.. Jag måste verkligen försöka gå mer kurser för duktiga instruktörer, så vi får till det här. Knox har ju stor potential!

När det sen kom till Krut så var jag osäkrare. Jag har inte riktigt lärt mig vart jag har honom än och jag känner verkligen att jag inte alls hinner med honom! Det skulle visa sig att jag hade underskattat honom något enormt (och även mig själv, jag hann visst!)! Jag har ju bara tränat typ rakor och korta kombinationer. Vi fortsatte att hålla oss till ganska korta kombinationer, för att jag skulle få till alla byten och svängar osv, men Krut körde på som om han aldrig gjort annat! Gjorde avancerade byten, sökte hinder, var följsam och svängbar. Helt fantastisk att köra! Jag kan inte nöta övningar på samma sätt som med Knox, men å andra sidan behövdes det knappt. Det ska bli såå roligt att få komma ut och tävla den här lilla juvelen! Vi har ju det evigt strulande slalomet kvar, men på slutet av dagen så fick jag en del träningstips på hur jag ska jobba vidare med slalom och det känns riktigt bra! Nästa sommar, då lär vi bli farliga.

Jenny tyckte oxå att det var väldigt roligt att få se en så svängbar och följsam Whippet, de hon har träffat på har tappat motivationen så fort det har blivit lite trixigare. Detta kommer jag ta med mig och se till att belöna svängar med raksträckor och fart och fortsätta träna med den glädjen och den kravlösheten jag hittills har försökt hålla mig till. 

Jag är sjukt nöjd med den här dagen och båda våra fantastiska grabbar som är så olika och just därför så otroligt roliga att få nöjet att arbeta med! Jenny var en grymt bra instruktör som verkligen engagerade sig i var och en och var pedagogisk och samtidigt peppande. Jag lär gå fler kurser för henne och kan varmt rekommendera andra att göra detsamma!

DSC_8826

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«juli 2013»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012