Ett riktigt hundliv

Blogg

Agilityträning

Jag har varit superdålig på att skriva om min träning här i bloggen, jag har knappt haft tid att uppdatera de stora viktiga händelserna än gång. Men för en gångs skull så ska jag klämma in ett inlägg om senaste agilityträningen.

Det var en klubbkompis som hade bestämt sig för att bygga upp en klass 3 bana och öva lite på. Och jag tänkte att det ju alltid finns delar att öva på, eller så kan man köra egna vägar om det känns för avancerat. Dessutom ville H träna lydnad med sin collie.

Jag fegade lite och körde bara starten (typ 10 hinder) med båda hundarna, men kände mig verkligen så jäkla kass. De var duktiga och gjorde vad jag bad dem om, men det blev fel för att jag var för sen i alla byten. Sen och otydlig. En usel handler. Under tiden som hussen tränade brukslydnaden med Knox så övade jag och Krut på lite kontaktfält istället. Krut älskar verkligen balanshindren! Och han tog däcket ifrån alla möjliga och omöjliga vinklar! Han har utvecklats så snabbt att jag knappt hinner med.

Sen stod jag bara och kollade på när de andra körde banan med sina klass 3 hundar. Det var oerhört nyttigt för mig. Plötsligt fick jag se massa olika byten och väga man kunde ta. Jag kände att jag ville testa med Knox, vi borde kunna klara banan tänkte jag. Sagt och gjort, vi körde. Knox är inte den mest lättstyrda hunden, man får ta i rätt hårt och skrika och ha en nagel i ögat på honom varje sekund man är på planen, annars tar han första bästa hinder han ser. Efter ett antal försök så kände jag att Nej nu jävlar lyssnar du och ju mer jävlar anamma jag hade, desto tydligare blev jag i min handling (nyttigt att ha med en sambo som står och kollar, när man nu aldrig kommer ihåg att filma sig själv) och till sist klarade vi hela banan med alla byten och skick till tunnlar och svåra slalomingångar och allt vad det var! Så nu ska jag bara se till att ha den där känslan i kroppen redan i första loppet när jag tävlar Knox.

När jag väl hade nött och övat mig på collien en stund så tänkte jag att Vafan, jag testar med Krut oxå! Och vad tror ni händer? Den lille svarte hunden som inte ens är startad i klass 1 än, satte en klass 3 bana (bortsett från slalom, som jag struntade i)!! Han klarade alla svårigheter galant, det enda jag fick ta om en gång var att skicka honom runt ett hinder, jag var inte tillräckligt tydlig först och han är inte van att runda hinderstöd på det viset. Men vi satte det på försök nr 2. Han är så mycket mer lättstyrd än Knox! Ja, han är snabbare och mer explosiv, men inte alls lika självständig och tjockskallig. Han är så jäkla grym! Det är de båda två, bara deras handler skärper till sig!

Så en träning som började med en usel känsla, där jag verkligen kände hur fel jag gjorde hela tiden men inte visste vad jag skulle göra åt det, vände till en fantastisk känsla där jag ändå kände att vi faktiskt (visserligen med en hel del övning) sätter en avancerad bana!


Framsteg i slalom

Vi passade på att vara lite fysiska under lunchpausen och tränade agility idag. Och Krut gjorde ett stort framsteg i slalomträningen! Det stod ett 6 pinnars uppställt och först körde jag med klick och godis efter varje port, som jag har gått tillbaka lite till på senaste tiden. Jag har dock inte kunnat utebli med klicket, för då har han bara försökt med nästa port, utan att gå sicksack.. Men idag så! Hela slalomet med bara belöning efter sista porten! Och det måste vara godisbelöning, annars får han för bråttom. Det känns som att vi nog får ett slalom till sist, men jösses vilket arbete och vilken tid det tar!


Instruktörsutbildning

Idag har jag (och Krut) påbörjat Grundmodulen i SBKs Instruktörsutbildning.


Månadstävling

Husse med tilhörande Collie ägnade hela helgen åt militäriska övningar så jag och Krut åkte själva iväg på säsongens sista månadstävling på klubben.

Krut klarade den svåra klassen över mina förväntningar, som han så ofta gör. Jag måste höja mina förväntningar på den hunden tror jag bestämt. Jag valde att förenkla vägen vid nåt ställe men i övrigt satte han riktigt snygga svårigheter! Han tog dessutom hela 12-pinnars slalomet, fast med belöning. Men ingångarna är snygga! Den lättare klassen var svårare, för det var för mycket springa-fort-rakt-fram för att hans matte skulle ha en chans att hänga på!

Efteråt blev det smörgåstårta med klubbkamraterna.


LP1!!!

Mitt mål har varit att ta LP1 med Knox under 2013 så det var ju bara att försöka hitta en lucka i hans späckade schema och bege sig iväg! Den här gången fick det bli en tävling i Askersund. Precis lagom långt bort.

Till den här tävlingen hade jag medvetet låtit honom ha hur tråkigt som helst några dagar innan, så att han skulle vara sugen på att jobba lite. Känslan innan vi gick in på planen var riktigt bra! Vi fick startnummer 1, vilket passar mig utmärkt. Knox får ligga längst ut på kanten på platsliggningen (även om den inte känns som ett problem längre, han är avslappnad och trygg) och jag slipper se hur duktiga alla andra är innan jag själv ska in.

 • Platsliggande - 10 poäng. Han låg som sagt avslappnad och lugn, trots att tollaren bredvid honom lät oavbrutet och det dessutom sköts rejält ute i skogen nånstans vid upprepade tillfällen. (han är inte skotträdd för fem öre, men ökar i aktivitet vid skott eftersom han förknippar det med skojigheter)
 • Tandvisning - 10 poäng. Både Knox och domare verkar bli lika glada av hälsningsproceduren.
 • Linförighet - 6,5 poäng. Ja, vad kan jag säga. Han har gått sämre, men han kan gå betyyyydligt bättre! Han gör det han ska, men extremt oengagerat. Vilket resulterar i ojämn position, sneda sättanden, sakta sättanden, att han sackar efter osv osv. Om vi säger så här; det blir ingen start i tvåan förrän vi har fått ett snyggare fritt följ.
 • Läggande - 8 poäng. 'sakta ner'
 • Inkallande - 9 poäng. Med kommentaren 'ngt sakta'. Själv är jag skitnöjd, han kom i full galopp och satte sig rakt och fint. Men jag är ju ingen domare. 
 • Ställande - 9 poäng. 'ett steg'
 • Apportering - 8 poäng. 'Tar ej aktivt'. Eftersom han griper på kommandot och inte släpper förrän jag säger till så vet jag inte riktigt vad mer som begärs?
 • Hopp över hinder - 8 poäng. Där fick vi nerdrag för avslutet, jag vet inte riktigt vad han fick för sig, men han flöt ut lite så jag säkrade upp med ett fot-kommando.
 • Helhetsintryck - 9 poäng. Den här gången var jag inte riktigt lika rädd att klappa om och peppa igång Knox lite mellan momenten. 

Känns riktigt gött, med tanke på att det tydligen var en hård domare (om man får tro publiken) och vi ändå hade skapliga poäng så tror jag nog vi ser bättre ut än vad det känns som på plan. Hade verkligen velat haft iaf en tävling filmad..

Känslan var helt ok på tävlingen men jag blev ändå rejält chockad när vi gick och vann hela klassen!

Så trots att Knox är rätt oengagerad när det kommer till lydnaden så har vi lyckats ta våra tre 1:a pris på bara fyra tävlingar! Dessutom med 2 klassvinster! Så nu har Knox ökat ut namnet med ännu en titel: LP1.

bild(1)

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«oktober 2013»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012