Ett riktigt hundliv

Blogg

Krut 3 år

Hur kan det redan ha gått 3 år?! Tiden går för fort! Det skrämmer mig. Jag vill ha honom hos mig för alltid.

DSC_6731

Han är mitt hjärta.


Årets första tävling och debut i Fortsättningsklass

Jag lyckades ragga med mig min syster som sällskap till Motala där Krut och jag skulle göra våran debut i Fortsättningsklassen i rallylydnad. För ovanlighets skull så kom vi (läs: jag) iväg i tid så det blev först en del väntetid innan banvandringen.

Banan kändes bra, det var inte ett enda 'ligg', inte ett enda 'sitt framför', svåraste skylten som det kändes innan var *sitt, stå, gå runt'. Jag vet från träningen att det händer att han snurrar med mig, när han egentligen ska stå still och jag ska gå ett varv runt honom. Så vi tränade en hel del på det mellan banvandring och start. Jag hade bland de allra sista starterna för dagen dessutom, så det blev ännu mer väntetid efter banvandringen. Och jag kan inte träna för mycket heller, för då hinner Krut tröttna. Så vi stod eller satt mest och väntade. Krut frågade mig flera gånger om vi inte bara kunde åka hem och lägga oss i soffan framför kaminen istället. Men ridhuset som vi var i var iaf uppvärmt.

Sen när det väl blev våran tur och jag tar av honom kopplet (jag var faktiskt lite nervös för just den delen, att gå en bana utan koppel) och går fram till startskylten så vill inte hunden sitta. Inte så att han vägrade, absolut inte. Han gör bara precis allt annat istället! Efter lite trassel så kom vi iväg. Första skylten var 'steg till höger, sitt'. När jag säger sitt så hoppar Krut upp och försöker pussa mig. Gah! Nästa skylt ska han oxå sitta, men han vägrar. Han bugar, backar och lägger sig däremot.. Som sagt, han är söt när han visar alla sina konster, men på tävling skulle han vara ännu sötare om han bara gjorde som jag sa.

Sen blev det spring och lite snurrar och grejer, det gör han hur snyggt som helst! Men så kommer 'sitt, stå, gå runt' -skylten. Och ja, vad tror ni? Hundskrället vägrar återigen att sätta sig! Han bugar, lägger sig ner, backar och snurrar tills jag blir trött och säger stå! sen går jag ett varv runt honom. Jodå, han stod still som en staty! Man får vara nöjd med det lilla. När vi börjar springa igen så gör han ett litet glädjerus, men kommer snabbt in till mig igen och vi kör resten av banan hur snyggt som helst utan ett enda avdrag! Kors och tvärs mellan koner, 8:ans frestelse tittade han inte ens på, hopp över hinder, allt hur snyggt som helst! Och vet ni vad? Han satte sig (fast det var väääldigt nära ett ligg) på 'sitt, gå runt' och på 'sitt, helt om vänster' som var näst sista skylten satte han sig helt korrekt. Alltid något!

Jag var helt säker på att vi var rökta, med tanke på att han strulade så och vägrade sätta sig i början. Man vet ju aldrig vad de drar på, känslan kan va kass men poängen bra och tvärtom! Så när det väl var prisutdelning så ville jag bara ha mitt papper och åka hem. Inte för att jag var missnöjd, bortsett från sitt-strulet så skötte sig Krut kanon! Men dagen hade hunnit bli väldigt lång och jag var hungrig. Men när vi inte räknades upp som dem som inte riktigt når ända fram så var jag helt säker på att mitt papper hade tappats bort eller nåt. Men nej då, vi blev uppropade som sista ekipaget för dagen med våra 71 poäng! Det visade sig att vi fick -20 för två st "fel övning" men bara -3 för hans lilla puss (tydligen så satte han sig efter det) sen fick vi -9 för "bristande samarbete" och "förarfel" när han sprang iväg från mig. Förarfelet tror jag var för att jag stannade upp vid en tempoväxlingsskylt när jag ropade in honom, och den ska man egentligen inte stanna vid. Jag tänkte såklart inte på att jag råkade stå just där.

Men summa sumarum; visst 71 poäng är precis över gränsen, men samtidigt, om han bara hade satt sig som han skulle (och KAN!) så hade vi istället haft 91 poäng. Så jag är helnöjd och stolt över min finaste vän! Utmaningen med att tävla rally med Krut är just detta, han kan varenda övning hur bra som helst! Sen om han vill utföra dem när jag ber om det, det är en helt annan sak.


Sömmerska

Jag tror jag har slagit nåt slags rekord på flest antal täcken under kortast tid.

Senast överförda

Senast överförda1

Krut är skapligt trött på mig...


Bilder

Lite bus i snön med en frisbee.

DSC_0594

DSC_0624


Ridhusvärd

Vi är alla uppskrivna på en lista där vi turas om att stå som värdar på ridhusträningen över vintern. Idag var min tur. Ett tag övervägde jag att fråga om någon ville byta, så jag kunde ta en tid längre fram i vår, när det inte är så förbannat kallt längre. Men eftersom jag kunde det här datumet och gärna vill få det "överstökat" så körde jag på ändå. Jag funderade ett tag på att åka dit helt utan hund till och med men det kändes ju helt värdelöst. Sen kom jag på att de har ett uppvärmt rum där man kan stänga in hundarna, och så fick det bli.

Jag valde att bygga 2 olika banor med ett slalom i varje (man måste ju passa på när man kan) och sen en rallylydnadsbana i ett hörn av ridhuset. Vi blev så få som tränade så alla tyckte det var helt ok.

Jag körde Fortsättningsbanan med båda hundarna och de var hur duktiga som helst. Fast de är så sjukt olika, vilket är jättekul verkligen! Krut lyssnar inte alltid på vad jag säger, så även om jag vet att han kan så testar han gärna lite annat först. Vilket betyder att det kan gå precis hur som helst på tävling! Han kan momenten, det vet jag, sen om han vill utföra dem är en annan sak. Knox verkar ha börjat inse tjusningen med rallylydnad oxå, för hans attityd var fantastisk!

Knox hoppade kontaktfält som aldrig förr, men gick i övrigt ungefär som vanligt på agilitybanan. Fullt ös - medvetslös! med andra ord.

Krut var underbar som alltid. Jag hann dock inte träna så mycket agility med honom innan jag tyckte han såg ut att gå lite udda med ena bakbenet. Ja, jag är supernojjig, speciellt efter skadan han har haft, men jag tar hellre det säkra före det osäkra. Så nu ska jag boka tid hos ReDog och kolla upp honom ordentligt även om han inte visar nåt konkret.


Colliemöte

Collieklubbens LO hade möte idag och eftersom jag och Knox skulle få ta emot ett pris är det klart att jag åkte dit. Vi lyckades bli LO mästare i agilityklass 2. (Det borde kanske inte nämnas, men han är den enda collien i vårat LO som tävlar i tvåan.) Jag är stolt ändå, vi kom dessutom på andra plats i lydnadsklass 1, 9:e plats i rallylydnad Nybörjare (fast med hussen då) och på en delad 8:e plats som årets allround collie. Det är inte dåligt med tanke på hur få tävlingar vi ändå genomförde 2013.

1511496_10202333724417495_1864969342_n


Inomhusträning

Jag fick förmånen att följa med till Kungsörs HundArena med mina grabbar! Tyvärr så är jag ju helt och fullständigt värdelös på det här med att komma i tid, så jag missade nästan en hel timmes träning pga det.. Hög-skyll-sig-självfaktor på det. Men hur som helst, den träningen vi hann med blev ju hur bra som helst! Det var en agilitybana uppställd, så det fick bli det att träna på. Knox gjorde snygga slalomingångar, men sämre kontaktfält. De måste helt klart uppdateras! Krut tog jag det lite lugnt med eftersom han visade nånting (oklart vad) med sitt ena framben igår. Men han har inte visat nåt idag, varken före eller efter träning. Vi tragglade vidare på slalomet, han tycker inte det är vidare skoj, men han börjar få en känsla för vad som ska göras. Jag har fått tillbaka hoppet om oss! Kul hade vi iaf och jösses vad skönt det är att träna inomhus i värmen och springa på konstgräs!


Vinterkyla

Jag hade tänkt åka på ridhusträningen ikväll, men det är helt enkelt för kallt för min lilla hund. Det känns som att skaderisken är för stor, han är nästan omöjlig att värma upp och springer han då och spänner sig och är kall... Nej tack. Skittemperatur! Måste det blir så satans kallt när det väl blir kallt?


Mål 2014

Så är det då dags att börja fundera lite över årets målsättningar.

Knox:

Faktum är att jag egentligen inte har ett enda mål med Knox för i år. Hans husse envisas ju med att träna sin egen hund. Eventuellt blir det lite agility till sommaren ifall de är klara med Patrullhundscertifieringen osv. Jag får helt enkelt låna Knox när han har en lucka i sin kalender.

Men som ni kanske förstår så kommer Knox definitivt inte vara sysslolös bara för att inte jag har satt upp några egna mål med honom. Det är ju husses hund och jag vet att han har en hel del planer. Nu får han ta det i sin egen blogg men lite kort kan jag ju säga att Knox spårtränas för fullt i detta nu inför militärtjänstgöringen. Allt annat har han haft väldigt lätt för, vind och ljudmarkeringar, uppletande, patrullering osv, men dessvärre så är hans spårgrunder rätt dåliga. Det är väl lite såna där första-hunds-misstag man lätt gör. Eller misstag och misstag. Det är inte lätt att grundträna en hund i en gren man inte vet att man ska syssla med senare. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att Henke fastnade så för det grönklädda och att han dessutom valde en hund som är som klippt och skuren för det.

Jag vet oxå att han har tänkt klara den sista godkända rundan i rallylydnad nybörjare och att han är sugen på att ge sig på brukset. Men att inget av detta heller lär bli av innan certifieringen är avklarad. Så som sagt, Knox har att göra, så pass mycket att jag helt enkelt får låta bli honom för i år. (självklart kommer jag fortsätta träna honom i den mån han är ledig, men jag har inga läger, kurser eller tävlingar inplanerade för hans del)

Krut:

Vilken himla tur då att jag har en alldeles egen liten hund att träna och tävla precis hur mycket jag vill!

Jag skulle vilja sätta mitt agilitymål så pass högt och säga att vi ska ta oss upp i tvåan i år, men med det slalomtrasslet vi har haft så väljer jag att säga att målet är att vi ska börja tävla. Fast när vi väl får till slalomet då vet jag inte vad som skulle kunna stoppa oss. Ja.. Mer än en väldigt saktfärdig matte som har rejäla svårigheter att hinna med sin lilla svarta blixt. Så därför är även ett av målen för i år att se till att gå så pass många handlingskurser som jag bara har råd med! För jag vet att jag kan, jag måste bara bli visad hur.

I rallylydnad så har jag tänkt att vi ska ta RLD F i år. OM vi gör det relativt snabbt så kan det hända att jag börjar kika på Avancerad klass, men det är en målsättning jag får utvärdera efter hand. Fortsättningsklassen vet jag att vi kommer klara av, längre än så har jag inte vågat tänka..

Sen har jag hoppats på att detta ska bli året då vi åker på lite fler utställningar, men jag tänkte börja med Whippetklubbens Vilsta utställning först och se vad han får för kritik där. Han mognar ju väldigt sent och är fortfarande en liten spinkepinne och då vet jag inte hur stor idé det är att fara land och rike runt och visa upp honom. Men som sagt, vi får se.

Jag har även tänkt att eftersom jag bara har honom att koncentrera mig på i år så kanske det är hög tid att se om det går att få honom tillräckligt traständ. Både för kapplöpningsbanan, men sen vill jag väldigt gärna prova på Lure Coursing oxå. 

Jaa... det är väl planerna jag har för honom. Prova på det mesta och se om vi gillar det. Sen beroende på hur saker och ting går så får vi se hur eller om målen eventuellt ändras efterhand.

En annan ganska väsentlig del av detta året lär nog bli rallylydnadsinstruktörsutbildningen. (wow vilket långt ord) Den sträcker sig över hela sommaren, alltså över hela tävlingsperioden. Så kanhända blir det inte mycket gjort alls med Krut heller, det beror helt på hur mycket tid den tar i anspråk.

Men jag säger som förra året, det viktigaste är att de får vara friska och hela!


Tillbakablick 2013

Så här i nyårstider är det ju dags att börja utvärdera året som varit och sätta målen för 2014! Vi börjar med tillbakablicken.

Knox:

Min plan var ju att plocka pinnar i klass 2 i hopp och agility men det blev inte riktigt så. Anledningen till det är att jag helt enkelt bara tävlade på 2 officiella tävlingar på hela året. Det blev en hel del lopp trots det (12 tror jag) med en fin nolla och några snöpliga femfelare på balansens uppfart, men med härlig känsla och fint samarbete. Så jag är ändå sjukt nöjd med våran prestation.

Dessutom är det ju värt att nämna att Knox placerade sig som tvåa i agilityn på årets Collie SM!

I lydnaden ville jag åtminstone starta klass 1 och helst plocka LP1. Jag lyckades med båda. På våran allra första tävling så förberedde jag honom inte tillräckligt bra på vad som komma skulle, vilket resulterade i att han reste sig på platsliggningen. I övrigt gick han det bästa programet nånsin. Så jag är sur på mig själv, men sjukt nöjd med collien. Efter att jag hade lärt mig min läxa och såg till att förbereda honom bättre på tävlingsplatsen så gick vi och plockade titeln på nästkommande 3 tävlingar. I två av dem dessutom med klassvinst! Och bortsett från den allra första platsliggningen så har han inte nollat ett enda moment, så han är otroligt säker på planen. Jag önskar bara att han hade varit lika engagerad oxå.

Det har inte blivit någon som helst vallning på hela året, tyvärr, men tiden har helt enkelt inte räckt till.

Jag ställde inte heller ut honom som jag var lite sugen på, bara för att se. Däremot så genomförde vi Exteriörbeskrivningen med godkänt resultat! Så han fick sin titel KORAD.

I övrigt så har hans husse tävlat honom i Rallylydnad och där har de tagit två godkända resultat i Nybörjarklassen. Sen valde husse att lägga den träningen på hyllan och jag får tyvärr inte sno collien i den här grenen.

De påbörjade även sin utbilning till Patrullhund i Försvarsmakten nu i höstas och det är där Knoxs fokus och träning har legat sen dess. (går att läsa mer om här http://torpet.org/)

Krut:

Ja, jag hade ju egentligen inga direkta mål för Krut inför 2013 eftersom han fortfarande var skadad och jag inte visste hur pass bra han skulle bli. Men det gick över all förväntan! Han rehabiliterades hela våren, men när han väl blev friskförklarad så har han oxå varit helt bra sen dess!

Utställning hoppades jag ju att han skulle vara tillräckligt frisk för och visst blev han det. Men pga olika anledningar så blev det bara en enda utställning på hela året. Han fick fin kritik där, speciellt för sina rörelser, vilket gjorde mig extra glad. 

Vi har startat på några inofficiella agilitytävlingar där han har imponerat på mig varje gång med sin lyhördhet! Tyvärr så har vi haft ett helvetes jävla slalomtrassel så jag har lixom tappat sugen lite. Efter att ha testat mer eller mindre allt så börjar man ge upp. Fast aldrig helt. Jag bestämde mig för att ta det lugnt och satsa på slalomet över vintern så vi är fit for fight till vårens tävlingar istället! (håll tummarna för oss nu)

Han har även tränats lite på rundbana, men även där har vi trassel.. Han är inte tillräckligt traständ vilket resulterar i orena lopp. Och jag har valt att inte lägga fokuset på just denna träning, vilket har gjort att vi inte heller har kommit nånstans. Han har fått springa ensam, bara för att få springa lite. Jag önskar han hade Knoxs hysteri kring harmaskinen, hade han så bara haft en tredjedel hade han varit en grym kapplöpningshund.

Den enda grenen där vi egentligen har resultat att visa upp är i rallylydnad. Där lyckades vi att ta titeln RLD-N! Krut är en fantastisk liten rallyhund. Och vi har utvecklats mycket, eller kanske framförallt jag. Jag älskar verkligen att jobba med Krut för han gör mig så himla varm och glad i hjärtat.

Något BPH blev det aldrig..

Jag är ändå rätt nöjd med året. LP1 och RLD-N är inte fy skam. Sen skulle jag nog ha önskat lite mer agility..

Men det är som det är, tid och pengar räcker inte till för allt man vill göra. Vi har ändå varit iväg på lite läger och olika kurser, så oavsett tävlandet så har vi tränat, utvecklats och haft himla kul! Jag har även gått en Grundmodul i Instruktörsutbildning nu i höst. Tanken är att jag ska bli Rallylydnadsinstruktör för SBK. Det ska bli himla spännande!

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«januari 2014»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2013
  2012