Ett riktigt hundliv

Blogg

Askas skada

Det visade sig bli en långdragen historia med den här skadan..
Idag hade vi äntligen tid på ReDog för en genomgång av hennes lilla kropp. 

Stefan kunde konstatera att hon var bra musklad, att allt var som det skulle i frambenen och att ryggen kändes fin. Men så var det ju det där högra bakbenet. Han kunde se att hon gick med kortare steg och även vred in benet lite. Inte lika tydligt i trav som i sakta skritt. När han sen klämde och kände igenom henne så lokaliserade han det till knäet. Och att hon ömmade i ryggen i julas berodde på benet. Skönt det iaf. Men att få höra att det troligtvis är korsbandet i knäet kändes inte alls roligt. Han ville inte lova varken det ena eller andra utan att söva henne eftersom hon visade smärta när han klämde på henne. Hon reagerade även på böjprovet så nåt är det ju.. Men Stefan kände sig övertygad om att det kommer gå att laga henne.

Jag kan bara hålla tummarna.

Vi ska tillbaka för sedering och röntgen nästa vecka..


Krut 4 år

DSC_6495-001

Grattis min älskade vän!

Tiden går alldeles för fort.


RLD F

Klockan ringde 04.20, jag kände att en förkylning var på gång i kroppen och väglaget var minst sagt spännande. Men vad gör man inte? Dubbla klasser rallylydnad i Motala stod ju på schemat!

Jag har tidigare sagt att jag aldrig mer ska tävla Krut i dubbla klasser samma dag. Inte efter Katrineholm där vi gick en klass på förmiddagen och en på eftermiddagen i strålande sol och stark hetta. Våran andra runda den dagen var katastrofal!
Men så visade det sig att klasserna den här dagen skulle gå samtidigt, på två banor. Och jag var lite rädd att bli bortlottad, chansen är ju iaf något större att komma med på en start om man har anmält sig till två. Tänkte jag. Sen kom jag med på båda! Och tänkte - ok, jag testar. Nu vet jag ju iaf om att han kanske inte orkar två rundor och då kan jag ha en plan för hur jag ska hantera det i så fall.

Vi hade startnummer 9 på första banan. Krut var taggad innan vi gick in. Bortsett från andra skylten där han skulle lägga sig från gående och där han satte sig ner först (eftersom jag betedde mig jättemärkligt och började visa med handen så Krut trodde att jag ville ha hans tass istället) innan jag kom på mig själv - rätade på ryggen och bara sa 'ligg' istället. Då lade han sig ner. Men då hade vi redan fått felö (fel övning) och -10 p där. Ja, bortsett från det lilla missförståndet så lyckades vi göra alla andra skyltar utan att Krut bjöd på egna beteenden. Vi förlorade några poäng här och där pga bris (bristande samarbete) eftersom Krut hade så himla roligt att han var tvungen att springa lite mer än sin matte och även hoppa upp och pussa lite på henne i förbifarten på några ställen.. Jag kan leva med det. Känslan var kanon och vi hade jättekul!

Sen var det lite väntetid, eftersom jag hade tidig start i ena klassen så fick jag en sen start i den andra. Dryga 2 timmars väntetid. Krut var helt slut och sov som en stock i mitt knä. Anledningen till att han blir så extremt slutkörd av såna här tävlingar är inte hans dåliga tävlingsnerver eller liknande. Han klarar inte av att vara ifrån mig. Trots att det var husse som satt med honom medan jag banvandrade eller tränade lite med Aska eller åt frukost eller whatever så blir han helt förstörd. Det är synd. För det är så himla jobbigt för honom och jag vet inte vad jag ska göra. Mer än att inte utsätta honom för situationen alls då. Men riktigt så illa känns det inte som att det är. Han blir bara lite mer mentalt trött än de andra två.

Aska var helt oberörd av situationen, sov i hussens knä när vi väntade, tränade villigt med mig trots stojet runt om och var bara nyfiken på allt folk och alla hundar. Det ska bli skoj att börja träna henne på allvar sen.

När det var dags för bana nr 2 så märkte jag såklart att Krut inte var fullt så taggad som inför första rundan, men han var ändå med mig och sugen. Jag var redo att bryta om jag skulle tappa honom helt.

Men på den här banan gjorde vi inte en enda fel övning alls! Däremot så var han som sagt lite segare, gick lite mer bakom mig och jag såg att han övervägde att inte lyssna på mina kommandon. När han har fått nog så lägger han sig nämligen ner vid sitt. Och blir oftast sittande vid ligg. Och vägrar ställa sig på stå. Och sitter/ligger gärna kvar när vi ska börja gå igen. Väldigt motvals med andra ord. Men han kämpade på! Gjorde alla rätt och även här lyckades han springa lite mer än mig och även studsa runt mig. Så han hade fortfarande roligt.

Sen var det bara att vänta på prisutdelningen. Jag var ju nästan sist så det gick fort. Vid det laget stod Krut i mina knäveck och vägrade lämna mig en millimeter.

På första banan hade vi lyckats skrapa ihop hela 82 poäng! Och döm om min förvåning när det visade sig att vi lyckades få 81 poäng på den andra banan! Alltså två godkända resultat på samma dag!!! Med kommentarerna "Fin följsamhet och kontakt" Och "Glad och sprallig hund" Den ena domaren påpekade dessutom när jag hämtade protokollet och medaljen att hon hade tyckt det sett så himla trevligt ut.

Världens bästa lilla skrutt! Vi har ju ett godkänt resultat sedan tidigare så nu kan Krut titulera sig RLD-N RLD-F Skarnbro's Olé Olé!

Vad ska vi nu roa oss med hela den här senvintern? Jag var ju inställd på att tävla rally..


Agilitymästare

Idag hade vårat LO i Collieklubben en kickoff med collieägarutbildning (juridik), prisutdelning och exteriörbeskrivning. Jag tog med mig alla 3 hundar och åkte dit för prisutdelningen. Det visade sig nämligen att Knox tog hem titeln LO Mästare i agility i år igen! Ok, ok.. Han råkar vara den enda hunden i vårat LO som ens tävlas i agility. Men vad gör väl det? Han är bäst och förtjänar en pokal bara för det!


Rallylydnadsinstruktör

Jag har vetat sen i höstas att jag blev godkänd, men fr.o.m. idag finns det på papper dessutom!


Målsättningar 2015

Så var det dags att planera året. Alltid lika kul!

Knox:

Jag tänkte fortsätta med agilityn med Knox. Så klart. Försöka samla på oss nån mer pinne.
I övrigt tror jag att hussen får stå för Colliens träning i år. Han är inte lika mycket för att tävla som jag är, men det lär knappast spela Collien nån roll.
Det jag vet att han har pratat om är att ta iaf ett godkänt resultat i Fortsättningsklass i rally. Att starta appellen i spår. Och att börja dragträna. Så Knox kommer nog vara fortsatt tillfreds med sitt liv även det här året.

Krut:

Ja lilla Krut då. Vilka planer jag har för honom! Hur ska jag lyckas få ihop allt? Till att börja med tänkte jag försöka ta RLD F. Helst nu under våren, på inomhustävlingar. Så att vi kan koncentrera oss på agilityn sen. Jag vill nämligen inte köra agility med honom så länge det är för kallt. Så rally under våren och sen agility!

I agility vill jag plocka pinnar! Och jag tror att 2015 blir året då vi lyckas! Jag tänker ta 5 i varje klass med honom, så vi får det nyinförda diplomet. Sen om vi lyckas ta alla pinnar i år, det återstår att se. Det hänger väl främst på slalomet. Men vi är nära nu och jag tror äntligen på att vi kommer kunna lösa det. Han kanske aldrig får till ett toppenslalom, men så länge han iaf har ett är jag nöjd!

Och om vi inte får till RLD F under våren så är planen att pausa rallyn under sommaren oavsett och ta nya tag under hösten i så fall. Sen om vi hoppar upp en klass till, det får framtiden utvisa. Det lär bli 2016 års mål i så fall..

Sen funderar jag på att försöka ställa ut honom lite mer i år. Han har ju faktiskt gått upp ett helt kilo nu! Det vore intressant att ställa honom på några länsklubbsutställningar och se hur det går. Än så länge är han ju bara ställd på Whippetklubbens utställningar och där är ju konkurrensen rätt hård..

Sen har vi kapplöpningen! Jag har sagt att det här blir sista sommaren att försöka ta licens på honom. Springer han inte rent när han är 4 år så lär han väl inte göra det senare heller. Planen är att börja säsongen med LC och se om man kan få honom att springa bra där. Där måste han koncentrera sig mer på trasan och förhoppningsvis vänja sig vid att det springer nån mer bredvid. Sen hoppas jag på att kunna föra över den kunskapen till rundbanan. Men vi får väl se. Lyckas vi inte så kommer han få fortsätta springa ensam. Det är bra träning och han vet ju inte vad han missar.

Sist men inte minst så tänkte jag även starta honom i Öppenklass i viltspår. Målet där är så klart championatet. Det gäller att sikta högt.

Nu i vår hoppas jag på att kunna gå en agilitykurs med Krut, men det hänger till största delen på mitt jobb. Sen letar jag med ljus och lykta efter en utställnings/handler kurs oxå. Jag skulle verkligen vilja lära mig hur man visar hund.

Aska:

Jodå, lite planer har jag allt för galenpannan oxå.

Jag vill börja våren med att gå en lydnadskurs med henne. Jag vet inte om vi kommer att köra på det eller inte, det beror helt på hur kul vi tycker att det är. Men jag skulle gärna vilja testa. Annars går vi väl över till rallyn.

Sen tänkte jag påbörja agilityträningen så smått med henne till sommaren. Vi får väl se hur långt vi kommer.

Jag tänkte även passa på att ställa ut henne om jag ändå ska ställa ut Krut. Beroende på hur det går så får vi se hur mycket det blir. Omöjligt för en novis som mig och förutspå vad de kommer tycka om hennes typ. Hon är troligtvis redan alldeles för biffig för att gå riktigt bra. Men vi får se. 

Och eftersom jag ändå tänker spårträna med Krut inför Öppenklassen så tänkte jag spårträna med Aska inför Anlagsklass samtidigt.

Sen kommer vi till det som jag har tänkt ska bli Askas främsta gren - kapplöpningen! Hon kommer få hänga med på både LC och rundbaneträningarna och få testa på i lagom takt. Det finns saker att träna på där med. Traständningen, burträning, gå från släphare till fast maskin osv. Men jag tror inget av detta kommer vara nån större svårighet för henne.

Först och främst ska hon se till att läka och bli hel och fin i kroppen sen dessutom lyckas hålla sig så! Men hon är redan så mycket bättre och bara vi har varit hos ReDog och fått en plan för fortsatt träning så är jag övertygad om att det kommer bli hur bra som helst.

 

Jag tror vi har ett spännande 2015 att se fram emot!


Tillbakablick 2014

Jag gör som alla andra, kollar tillbaka på mitt (hund)år och sammanfattar. Jag tycker det är väldigt roligt att göra det, och se hur bra man lyckades uppnå sina mål.

Knox:

Med Knox hade jag inte satt upp ett enda mål, då hussen och hans Collie utbildades för fullt i det militära. Hur det gick har jag redan gått igenom i ett tidigare inlägg.

Men ett mål som hussen däremot hade satt upp blev iaf slutfört. Att klara den sista godkända rundan i Nybörjarklass i rally. De gick faktiskt en kurs för mig och en klubbkompis under hösten och har utvecklats enormt på plan! Så nu heter Knox - KORAD LP1 RLD-N Roxina's Cessna Conquest! 

Och jag har ju faktiskt hunnit med att låna Collien lite jag med. Det blev inte speciellt många agilitytävlingar i år heller, bara 3 officiella. Men då med flera dagar och dubbla klasser. 14 lopp tror jag vi har kört i år med flera fina resultat. Knox och jag är ju alltid på fisens mosse när det kommer till att ta de där jäkla pinnarna i tvåan! I år lyckades vi äntligen ta våran första!

Mer än så har vi inte gjort.. Men en rallytitel och en pinne är inte fy skam det heller!

Krut:

Vi börjar med agilityn. Där hade jag verkligen hoppats att vårat slalom skulle ha utvecklats mycket mer än vad det har gjort. Men jag satte ju till slut målet på att iaf starta officiellt och det har vi gjort! Krut har gått lika många lopp som Knox, alltså 14 officiella lopp i år. På de starterna har vi faktiskt lyckats plocka både en agility och en hopp-pinne! Just med tanke på det osäkra slalomet vi har så tycker jag det är riktigt bra. De gånger han har tagit hela slalom på första försöket har vi oxå nollat resten av banan. Det ser ju ljust ut för framtiden. 

När det kommer till rallyn så har vi bara tävlat 3 gånger på hela året. På första Fortsättningsstarten så lyckades vi ta ett godkänt resultat. De andra två gångerna har vi varit sjukt nära! Enda anledningen till att vi inte lyckas är att han är lite för glad och bjuder på lite för många beteenden. Jag kan leva med det. Att han tar ett litet extra skutt för att pussa matte, ett litet ärevarv här och där och att han kanske inte alltid lyssnar så noga på exakt vad jag säger utan testar på lite olika beteenden som han tycker passar bättre. Vi jobbar på det där med stadgan och att han ska lyssna på vad jag säger och senaste tävlingen fick vi inte en enda 'fel övning', så det går framåt! Tyvärr hjälpte det inte, då det var en petig domare (vilket jag skulle säga var den enda orsaken till att vi inte blev godkända) men vi har iaf jäkligt kul!

Det här blev inte året då vi åkte på fler utställningar. 2 st har jag ställt honom på. Vi får bra kritik men tyvärr bara Very Good. Han är för tunn. Än så länge. (det gäller att aldrig tappa hoppet)

Det jag skulle säga att vi har satsat mest på den här sommaren har varit att få honom att springa som han ska. Vi har tränat på rundbana (men han har bara fått springa ensam) och så var vi och provade på Whippetrace igen. Även där fick han springa ensam. Sen har vi äntligen varit och provat på Lure Coursing. Efter några ensamlopp även där så testade jag till slut att låta honom springa med annan hund. En erfaren tik. Det gick både bra och dåligt. Först tacklade han till henne, sen struntade han i henne och sprang klockrent. Vet inte hur jag ska tolka det riktigt, för vi hann inte prova nåt mer sen innan det blev kallt. Det är träningar i stort sett hela vintern (så länge det inte är snö och minusgrader) men jag skulle aldrig våga låta Krut springa om det inte är varmt. Inte med hans skadehistorik och frusna lilla kropp.

Sen har vi ju faktiskt gått en anlagsklass i viltspår. Vilket han klarade med bravur! Klockren liten spårhund. 

Så - två pinnar och ett godkänt viltspårprov är årets prestationer! Jag är svinnöjd!

 

Och i år får jag ju dessutom lägga till ett namn till på den här listan. Nämligen

Aska:

Henne hade jag såklart inga mål med eftersom jag inte ens visste för ett år sen att jag skulle skaffa henne. Men nu blev det så och hon har väl inte hunnit med så jättemycket än.

Fast när jag tänker efter så har hon faktiskt hunnit göra lite hon med. Hon har redan ställts ut en gång. Som valp. Med bra kritik och HP.

Sen har hon såklart trastränats. Sprungit genom öppen bur på rundbana.

Vi har varit på valpträff. Hon har provat på att viltspåra. Hon är inklickad och kan några tricks.

Ja, det var väl det.

 


 

För egen del så har jag gått rallyinstruktörsutbildningen och blivit godkänd. Dessutom hållt en kurs i rally på klubben.

Sen har jag gått och tagit åt mig att jag ska skriva åt agilityhörnan i Whippetbladet (whippetklubbens tidning).

Jag gick bara en enda kurs på hela året, en agilitykurs med Krut. Sen var jag på agilityläger med båda hundarna. Och när jag ser tillbaka så här så märker jag ju att jag inte tävlar överdrivet mycket heller. Undrar vad det kommer sig? Brist på tid? Pengar? Både och? Intresse? Hm. Jag har iofs aldrig varit nån extrem tävlingsjävel. Men så här dålig på det?

Det där med att det viktigaste är att hundarna får vara friska och hela är ju såklart sant, men just i skrivande stund känns det lite meningslöst. Aska går på smärtstillande och har ont i ryggen på samma ställe som Krut hade för ett år sen. Så snart helgerna är över och ReDog öppnar så blir det hennes tur att få komma dit. 7 månader gammal. Nåväl, man kan ju alltid hoppas att hon uppfyllt sin skadekvot för resten av livet sen! Även om jag inte riktigt tror på det. Whippar är fan galna.
You can't live with them, you can't live without them.


Nyår

Jäklar i min lilla låda vad det smällde på tolvslaget och oavbrutet i en hel timme framåt! Jag kan verkligen inte förstå det roliga i det hela. Visst kan det vara fint med lite raketer, men det verkar ju mest bara gå ut på att det ska smälla så högt som möjligt. Och tolvslaget förresten. Det smällde hela jävla kvällen. Som tur var så klarade vi oss under kvällspromenaden och även de kortare kissrundorna, men det är ju inte utan att man är livrädd att det ska smälla av nära och för högt så man har skotträdda hundar sen. Men vi klarade oss som sagt och under tolvslaget låg alla tre hundarna i soffan och snarkade gott.

GOTT NYTT ÅR!

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«januari 2015»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012