Ett riktigt hundliv

Blogg

Fun & simple dag 2

Så, igår var det den andra kursdagen i lydnad för mig och Aska.

Det märktes att hon var rejält trött, men samtidigt var hon på allt jag bad om och hade roligt! Tyvärr tyckte jag mig ana viss stelhet i kroppen och det gör mig så himla ledsen. Att så mycket vilja och potential ska förstöras av en motvillig kropp.
Men hon fick träna med kläder på sig och jag hade med varma filtar och täcken till buren så jag tror iaf inte att det blev värre.

Hur som helst, det vi fick träna på den här dagen var först moment och sen baklängeskedjning. I momenträningen fick jag hjälp med hur jag ska tänka kring hennes position, både i ingångar och under fotgåendet. Och det känns hur bra som helst, är supertaggad att testa och utvärdera detta! Sen fick vi agera hjälp/störning under en platsliggning, och det var nog Askas allra första nånsin. Självklart lämnade jag henne inte, men hon låg kvar och var bäst!

Baklängeskedjning har jag inte vågat ge mig på tidigare, då jag inte riktigt har fattat konceptet. Eller jag har inte läst in mig på ämnet tidigare helt enkelt. Men efter att ha gått igenom det teoretiskt och först bli skapligt förvirrad för att sen få gå ut och träna lite på det själva så känner jag att det nog kan komma till stor nytta i träningen! Speciellt med vinthund, som ibland kan ha lite svårt att jobba en längre stund utan belöningar.

Sist för dagen så fick vi träna på störningar för förarna och det var nog i mitt fall svårare att vara störande än att bli störd.  Men kul hade vi! Det var ett jäkligt bra gäng, alla var engagerade och det var minst lika intressant att se när de andra tränade som att träna själv. Så jag har fått med mig massor från den här helgen, men kanske mest av allt - motivation! Jag är så sjukt sugen på att komma igång och träna, så nu ska jag bara se om jag lyckas få tag i nån/några att träna ihop med. Det blir ju så mycket roligare med sällskap, pepp, råd och hjälp att ta sig i kragen.
Men jag har inte jättestora förhoppningar...

 


Fun & Simple

I dag har jag och Aska varit på lydnadskurs hela dagen lång och vi ska tillbaka till Kungsör imorgon för ännu en fullspäckad kursdag! Det har varit superskoj och Aska har sovit som en stock sen vi kom hem.

Rent träningsmässigt har inte dagen gett mig så jättemycket (förutom att jag numera vet att hon inte har några problem med inkallningen, apporterar, älskar hopp över hinder, inte störs av folk och har världens finaste fokus på mig, osv osv, för att nämna lite ), ok, jag ser nu att den visst har gett oss hur mycket som helst! Men det jag menade var att Aska ju inte har några färdiga, eller ens knappt påbörjade, moment! Så vi kunde ju inte direkt kliva in på planen och visa upp våra skills. Men de anpassade bra så vi fick träna på våran egen nivå och fick ändå ett väldigt bra hum om övningarna.

Och för att vara ärlig - det var ju exakt det som var min tanke! Jag ville gå den här kursen just för att veta hur jag ska lägga upp min träning. Hur jag ska kunna göra rätt från början. För Aska har jättemycket potential! Men det är lätt att tråka ut en Whippet, att inte få den där farten och glädjen som jag är ute efter. Så därför har jag inte börjat träna in nånting alls, i rädsla för att göra fel. Så jag ser den här kursen som en perfekt kick start på våran lydnadskarriär!

Det vi fick göra idag var till att börja med att kolla på varandra när man körde 3 olika moment och bara ge positiv kritik. Det är så lätt att se felen, men man måste se allt som är bra oxå! Och det går ju inte att förneka - det var en himla fin boost! Som sagt, man är redan väldigt väl medveten om vilka fel man gör hela tiden, så att få höra vad man gör bra var himla nyttigt och trevligt! Några skulle kolla på hunden och andra på föraren och det som jag och Aska fick höra var att Aska är lyhörd, har stort fokus på mig, är förväntansfull och alert. Att hon ser ut att ha väldigt roligt och svarar bra på belöningar. Jag däremot är lugn, sätter min hund främst, är duktig på att belöna, stöttade min hund och som en av de andra deltagarna sa: när det blev lite fel så tyckte inte Aska att det var jobbigt utan hon sökte sig bara till mig för att bli älskad och precis så är det ju! De sa massa andra fina saker, men det är otäckt hur fort man glömmer! Kontentan var iaf att vi hade fin kontakt, att vi såg lika vänliga och roade ut båda två, att det var en fröjd att se oss och att man ville se mer! (vi visade ju bara små delar av moment, eftersom vi inte har nåt klart)

Resten av dagen ägnades åt tävlingsmässiga belöningar, momentrutiner, överträning och störningar. Det finns hur mycket som helst att nörda in på om man vill verkligen, men det bästa med dagen är att jag känner att jag har en bra känsla för hur jag ska tänka när jag lägger upp min fortsatta träning. Vilket var exakt vad som var målet med kursen!!

Jag ser med spänning fram emot morgondagen!


Målsättningar 2016

Det har tagit tid för mig att fundera ut och känna mig tillfreds med hur planerna för 2016 ska se ut. Men nåt sånt här har jag tänkt mig:

 

Knox:

Knox kommer jag bara och enbart träna och tävla i Hoppklass (agility) med. Min plan är ändå att försöka få till betydligt fler tävlingar än förra året, men det tänker jag ju å andra sidan alltid att jag ska.. Målet är såklart nollade lopp och helst pinnar! Beroende på hur det går så får vi se om jag satsar på 3 eller 5 pinnar.. Jag tror dock inte att vi kommer lyckas ta mer än max 1 pinne i år så det är troligtvis rent önsketänkande att behöva stå inför det valet.
Och möjligtvis tar vi upp Agilityklass igen, OM jag får för mig att lägga tid på kontaktsfältsträningen, men jag tänker inte sätta den pressen på mig själv med ett måste. Med 3 aktiva hundar så räcker en klass långt. Speciellt som det inte ens är min hund och han tränas och tävlas i andra grenar med sin husse.

Krut:

Faktum är att jag efter noggrannt övervägande och funderande fram och tillbaka har kommit fram till att Krut ska få ett år med bara agility. Där vi ska satsa lite mer på grundträning, fortsatt slalom-nötning samt kontaktfältsträning. Målet är 5 pinnar i varje klass och därmed diplom (och uppflytt så klart). Förhoppningen är att lyckas under 2016, men för att vara realistisk och om man ser tillbaka på 2015 så tar jag det inte för allt för troligt..
Han kommer få träna lite rundbana, viltspår, rally/lydnad ifall lusten faller på, men jag har gett upp alla tävlingsambitioner - förutom i rallyn som vi bara tar en paus ifrån!

Han kommer även att ställas ut lika sparsamt som tidigare, bara för att jag tycker att det är kul att få en bedömning på honom, men han är fortfarande lika tanig och rör sig likadant så det kommer inte vara någon idé att satsa stort på det heller.


Nä, för min egen sinnesfrids skull så satsar vi på den enda grenen där han verkligen ser ut att ha riktigt roligt! Så 2016 kommer bli agilityns år för Krut och det känns riktigt bra att ha landat i beslutet.

Aska:

Lilla fröken galenpanna då? Ja där har jag desto fler planer, men det mesta hänger på hur hon mår och hur hel hon får vara.

Tanken är att hon ska vara viltspårschampion innan hon fyller 2 år (i juni).
Om hon håller för rundbana så satsar vi på licens under året.
Jag tror inte jag kommer ge mig på några andra "spring-grenar" då det har visat sig att jag inte har lagt ner den tiden på Krut så lär jag nog inte göra det på Aska heller. Både Whippetrace och LC skrämmer mig lite. Skademässigt då. Och jag vet att samma sak kan hända när de springer lösa på ett gärde eller liknande, men jag vet inte om det skulle vara värt att stå där med hjärtat i halsgropen varje gång när jag dessutom har svårt att få tiden att räcka till till allt annat jag vill göra? Nää.. Men vi får se.
RLD-N kommer vi att ta under vintern/våren, sen kommer vi gå över till tävlingslydnad och se hur det går där. Beroende på hur det går och vad jag vill satsa på så får vi se om det blir fortsatt lydnadskarriär, eller om vi går tillbaka till rallyn. Så småningom lär det nog blir RLD-F på henne oxå, men kanske inte i år. I lydnaden är målet LP1, men med förhoppning att kunna flytta upp..
Även hon kommer att ställas ut igen och där hänger det helt på hur bra det går, så det återstår helt enkelt att se hur mycket tid vi lägger på det.
Sen hoppas jag på att kunna börja träna agility ordentligt, men där är det svårt att sätta upp några mål när jag inte vet hur hon kommer klara av det, rent fysiskt. OM allt går bra så vill jag gå en kurs i vår och helst starta henne redan i sommar/höst nån gång. Men det beror ju helt på hur snabbt hon lär sig och hur hennes kropp tål det som sagt.
Troligtvis kommer Aska även gå MH i år. Hennes uppfödare har gjort det på alla sina kullar hittills så det ska bli väldigt spännande.

En tanke till som jag har haft, med båda hundarna, är att hänga på hussen och hans Collie när det blir varmt igen och testa på lite barmarksdrag! Men även det hänger helt på hur hela mina hundar får vara.

 

Det var väl det? Hanarna har redan provat på det mesta som går att göra och nu sysslar vi med det de gillar bäst. När det gäller Aska så vet jag inte än vad som kommer bli hennes favoritgren så vi testar på allt!

 

 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«januari 2016»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012