Ett riktigt hundliv

Blogg

Lydnadsträning + lite agility

Träffade en kompis idag för att försöka att få lite fason på våra unghundar.
Jag hade för en gångs skull lite struktur på min träning och en plan innan jag åkte dit. Även om det är en bra bit kvar, jag tycker nämligen att det är skitsvårt att planera sin träning, hur märkligt det än låter!

Tanken var iaf att köra samma grunder som vi har övat på hemma i köket, just för att se hur bra det funkar på annat ställe utan att det blir för avancerat. Dessutom med annan hund som hon inte känner. Men hon brydde sig som vanligt varken om miljön eller den andra hunden. Det är verkligen jätteskönt att hon är så pass trygg med störningar. Även om det säkerligen kommer dyka upp andra typer av störningar som kommer bli svårare för henne, men den dagen den sorgen.

Så det blev hur som helst lite hakan i backen, sitt-ligg-stå, greppa apport, kort inkallning, position och platsliggning. Allt på hennes nivå då såklart. Allt utom positionen kändes bra. Den tycker jag är lika svår som jag har tyckt med mina tidigare lydnadshundar.. Hur ska jag på bästa sätt få henne att förstå vart jag vill ha henne?! Nåväl, vi är bara i inledningsfasen än så länge, men samtidigt känns det som att det är nu det är allra viktigast! Om det är nån som har bra tips, så kom gärna med dem!

Krut var självklart oxå med och fick köra lite lattjolajbans utan krav. Rallysaker som han är så sjukt duktig på så fort jag har klicker och godis! Och lite platsliggning där han överraskade mig genom att hålla position. Men vi har iofs tränat inför Honnören som han brukar klara galant, nu när jag tänker efter lite.. Sen avslutade vi med nostarget som är tänkt att användas i agilityn.

Efter träningen så var det så klart det obligatoriska skitsnacket där hundarna även fick träna på att slappna av. För mina "1 eller 0" hundar var det inga problem, men kompisens aussie fick lite nyttig träning även där.

Efter att hon hade åkt vidare mot jobb så gick jag ut och körde lite agility oxå. Trots blåst och lätt duggregn - då är man sugen! Jag ville mest låta Krut gå nåt slalom eftersom han är helt värdelös på det. Först gick det kanon, man ser att han faktiskt vet vad han gör nu! Han bromsar in och hittar ingången, jag kan till och med vara på olika sidor och han måste inte komma exakt rakt framifrån, även om för stor vinkel blev lite för svårt. Men dit kommer vi så småningom. Problemet är stressen. Eller vad jag nu ska kalla det? Jag fick fram exakt samma beteende som på tävling - slarv. Jag skickade genom tunnel, och taggade upp honom lite och utmanade och det resulterade i missade portar, missad ingång och ju fler gånger det blev fel, ju mer fel gjorde han. Suck.. Han är en gåta! Eftersom han verkade bli låg av utebliven belöning och av att få göra om så testade jag att fortsätta heja på och tjoa som vanligt, men det hjälpte inte ett dugg. Men jag vill verkligen inte belöna den typen av beteende, så till slut så fick jag sätta honom en liten bit ifrån, sen gå emot sakta och skicka in honom och då klarade han av att gå hela igen. Så jag vet inte.. Han måste ju klara av att ta slalom i full fart oxå nån gång, men ett tag nu så kanske jag helt enkelt ska testa att stanna upp honom helt, sätta honom, ta slalom och sen tjoa vidare. På tävling då. Och fortsätta utmana honom på träning.. Hellre tidsfel än dålig känsla i slalom, definitivt!

Han fick även testa nostargeten på balansens nerfart. Det kanske är ett alldeles för stort steg så tidigt, men han klarade det iaf galant. Full fart hela vägen och nosen ner i backen. Så underbart att se när nåt faktiskt funkar! Så det ska vi fortsätta med, så får vi se vart det leder.

Aska fick köra lite A-hinder, tunnel och hopphinder, men hon kändes väldigt motvillig till hoppen.. Får en känsla av att det är landningen som är obehaglig. Men å andra sidan for hon som en jäkla kanonkula både upp och ner för A-hindret? Så jag vet inte.. Jag vågade iaf inte träna så mycket mer då.

Supernöjd med båda hundarna idag, speciellt vissa delar!
Knoxen var med sin husse på kontoret. 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«februari 2016»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012