Ett riktigt hundliv

Blogg

Agilitydebut!

Då har Krut gjort sin årliga agilitydebut med en snurr framför en tunnel ifrån ett nollat lopp och Aska har gjort sin första officiella debut nånsin i Hoppklass där hon sprang som ett riktigt proffs bortsett från slalom där jag valde att diska oss.

Mycket nöjd med båda mina stjärnor!


Målsättningar för 2017

Det har återigen tagit lite tid att fundera över mina målsättningar med alla hundar.. Och det finns fortfarande många funderingar kvar, men jag känner att jag vill ha ner mina tankar på pränt så här långt iaf, så får vi väl se hur året blir sen.

 

KRUT:

Krut, lilla Krut. Han som nyligen har fyllt 6 år och på många sätt redan beter sig som en liten farbror. Nåväl, vi kommer fortsätta med agilityn! Den gillar han och vi har väldigt roligt. Mitt mål över lag när det kommer till Krut och agility är att ta diplomen i klass 1. Jag förstår att det inte kommer att ske under 2017, men det är det vi siktar på. Pinne för pinne. Vi har resten av hans liv på oss. Vi hör inte hemma i klass 2. Däremot så har vi eventuellt ett lag på gång och jag hoppas verkligen att det blir av i år! Jag för min del siktar inte på SM som så många andra som bildar lag gör, jag vill mest ha kompisar att åka runt och tävla med. Tyvärr så är de andra 3 eventuella lagmedlemmarna bosatta längre ner i landet så det skulle nog innebära en del åkande för mig. Men går det att kombinera med flerdagars eller individuella starter så kommer det säkert bli värt. Vi får väl se om vi lyckas pussla ihop det.

Sen har ju Krut redan hunnit gå ett Doftprov i Eukalyptus i år så vi kommer självklart testa att tävla i Nose Work. Hur det sen blir med det beror ju helt på hur det går. Krut blir mer och mer säker och taggad så det kanske går hur bra som helst. Han har tidigare varit lite för oengagerad för att jag skulle tro på det, men som sagt, det känns som att hans attityd har förbättrats en hel del.

Nån mer utställning blir det inte för hans del. Nånsin. Krut är numera kastrerad och får inte ställas ut, men med tanke på att han som bäst under 6 års tid fått Excellent två gånger så spelar det nog inte så stor roll. Rent resultatmässigt. Jag kommer däremot sakna det lite eftersom han är en naturbegåvning i ringen! Han är en fröjd att ställa.

Hur vi ska göra med rallylydnaden vet jag inte riktigt. Eftersom Aska är uppflyttad till Avancerad klass hon oxå nu så är det inte otänkbart att jag passar på att tävla med båda om jag ändå ska tävla.. Det beror väl på lite hur stressad Krut blir. Jag ser inget nöje i att utsätta honom för jobbiga saker för sakens skull och dessutom är det inte gratis att tävla 3 hundar.. Men där får vi se. Har ingen tydlig rallyplan.  

Vad har vi kvar då? Ja, det är väl springandet.. Rundbana har jag väl lite grann gett upp för längesen, vi tränar men nån licens lär det inte bli. I år har jag däremot funderingar på att testa på Whippetrace, nu när vi bor närmare Karlstad, så vi får väl helt enkelt se hur han sköter sig där. Varför han inte skulle bråka i den sporten när han gör det på både rundbana och LC vet jag inte, men det är ju värt att testa iaf.

Sammanfattning för Krut: satsa på agilityn och testa lite nose work, rally, whippetrace och se hur de grenarna går.

 

ASKA:

Ja, vad har jag för planer för lilla Tårtansson då? Hon kommer få fortsätta springa. Min tanke är nog att främst satsa på just det under sommarhalvåret. Rundbana, Whippetrace och kanske lite LC om det inte är allt för långt bort.

Men sen har vi ju precis kommit igång med agilityn och jag själv tycker ju att det är så himla roligt så eftersom Krut ändå tävlas i klass 1 och båda hundarna är inmätta i XL så kommer jag självklart passa på att starta båda när jag ändå tävlar! Aska är inte klar för agilityklass än, men det kommer hon att bli under året så kapplöpning och agility kommer nog vara huvudsysselsättningarna under sommaren. Sen satsar vi på rally och nose work mer under vinterhalvåret. Det är så perfekta grenar att träna inomhus och hemma oavsett väder eller om man har träningskompisar.

Hon kommer även att ställas ut lite sparsamt under året. Går det bra kanske det händer oftare.

Ja, det är nog så det kommer se ut för Aska: springa och agility på sommaren och nose work och rally på vintern.

 

CROSS:

Svårt att planera med en hund som man än så länge inte vet så mycket om. Men jag förutsätter att hon är en stjärna och planera kan man ju alltid göra. Sen om det blir så är ju en annan fråga.

Min första tanke är nog att gå Doftprov i eakulyptus, så att hon är redo när hon är gammal nog för att tävla. Jag tvivlar inte på hennes näsa eller arbetslust, men hon är fortfarande extremt lättdistraherad så frågan handlar nog mer om att hon ska klara av miljön.

Hon kommer självklart ställas ut, men jag gick ju ur länsklubben i år, delvis för att jag inte ställde en enda gång förra året samt eftersom det är så jäkla dyrt både att vara medlem och att ställa ut för dem! Så vi får invänta en SCK eller SBK utställning, men det lär väl finnas så det räcker hoppas jag. Jag hade även hoppats att vi skulle hinna träna på en inoff innan hon blir 9 månader, men jag tvivlar på att det kommer bli av. Jag har stora förhoppningar på hennes utställningskarriär, jag hoppas hon håller måttet!

Sen har jag funderat på att testa vad hon tycker om rally.. Jag menar.. Nybörjare och Fortsättning borde inte vara några som helst problem, sen tänker jag att man kan ta en liten paus och satsa på brukset innan man börjar lära in högerhandling oxå. Rally funkar ju faktiskt fint även för äldre hundar så man kan ju lägga det på hyllan hur länge man vill oxå.

Eftersom jag främst har tänkt använda henne som den brukshund hon är! Det hänger däremot en hel del på att jag hittar träningskompisar och får lite draghjälp ut i skogen, allt det där andra kan jag träna rätt bra själv. Exakt vilken gren jag vill satsa på beror på vad hon gillar att göra. Jag kommer befästa spår först, men sen får vi se.

Och vem vet, om hon gillar att spåra så kanske jag introducerar lite viltspår oxå?

Hon kommer även att få köra agility längre fram, men det lär ju inte bli i år eftersom hon inte har åldern inne än. Hon kommer såklart att få bekanta sig med miljön och lite tunnlar osv, men vi har nog att göra så det räcker i år utan att behöva ha bråttom med det oxå.

Lydnad har jag för en gångs skull inget större sug efter, är betydligt mer nyfiken på brukset då jag aldrig har tävlat i det. Meeen, en liten startklass kanske inte är omöjlig. Allt hänger på hunden, på hur mycket tid jag har och på pengar. Så vi får se. Jag håller det mesta öppet med den lilla blå så får vi se vad vi tycker är roligast att syssla med sen!


Klickerkurs med Cross

Jag kände när vi fick hem Cross att det inte skulle vara så dumt att gå kurs med henne, så att hon så snabbt som möjligt skulle vänja sig vid att träna, fokusera på mig, funka med andra hundar, lära sig vad man gör i en hundhall osv osv eftersom vi inte har haft henne sen hon var 8 veckor. Lixom lite grann kasta in henne i min värld på en gång.
Så den kursen jag hittade som hade tidigast startdatum var en grundkurs i klicker. Det kändes ju helt ok, valpkurs är hon för gammal för och allmänlydnad känns helt enkelt väldigt bortkastat. Jag frågade även J om han kunde tänka sig att gå med Cross om det nu skulle vara så att jag började jobba eller inte kunde av nån annan anledning. Absolut sa han. Perfekt!

Så idag var då första tillfället. Jag har hunnit träffa lite Degerforsare och även pratat mer med J om alltihop och det har väl mer eller mindre resulterat i att det kommer bli han som går med Cross. Hon behöver kurserfarenheten, han behöver erfarenheten att träna hund. Win win! För min del känns grundkurs lite som att jag har gjort det förut om vi säger så.

Men idag var vi hur som helst där båda två, jag ville gärna se vad det är för folk och hundar och vad de gör och lite sånt där. Men det verkar vettigt alltihop så det blir nog kanon både för hund och förare, de var superduktiga båda två! Mitt hjärta blir obeskrivligt varmt när jag ser dem jobba ihop.

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«februari 2017»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2016
  2015
  2014
  2013
  2012