Ett riktigt hundliv

Blogg

Aska tävlar NW1 TSM

Efter några månaders tävlingsuppehåll av olika orsaker så var Aska och jag äntligen anmälda till en Nosework tävling i Karlstad!

Det var lottning och vi fick startnummer 46 av 50. Snacka om tur! Trodde att det skulle bli en överdrivet lång dag, men när vi väl var på plats så visade det sig att löptikar (3 stycken) startade sist och vi startade fordons och utomhussöken i bakvänd ordning, så helt plötsligt hade jag startnummer 2!

Vi började med fordonssöket där Aska skulle söka igenom en personbil samt en fyrhjuling med kärra. Vi började med bilen där hon inte markerade nånstans. Sen gick vi över till fyrhjulingen. Jag anade att hon hade nåt i näsan precis vid kroken mellan fyrhjuling och kärra, men det var så väldigt otydligt att jag inte vågade säga nåt. Vi rundade kärran sen kom vi tillbaks till kroken igen och hon gick förbi igen, men efter grundligt sniffande. Jag var fortfarande för osäker. När domaren sa 30 sekunde kvar så tog jag tillbaka henne en tredje gång och den här gången markerade hon, om än otydligt, men jag var ju tvungen att säga nåt. Och det var rätt!

Sen var det utomhussök. Vi skulle i princip söka av en vägg och en altan på en gillestuga. Den här gången var doften under en av stolsbenen på en av stolarna som stod på altanen. Det visade hon supertydligt och snyggt! Rätt igen.

Sen blev det lite väntetid innan det var dags för behållarsök. Jag hade bestämt mig för att om hon markerade (även om hon kan vara lite otydlig) så skulle jag lita på henne. Det gällde alla fyra söken. Tidigare har jag låtit henne kolla av alla lådor innan jag tagit tillbaks henne till den hon markerat så hon har fått visa igen. Men hon är så pass säker på det hon gör att det känns onödigt fegt av mig. Så den här gången sa jag 'markerat' direkt när hon visade vart doften var. Och hon var dessutom väldigt tydlig så jag behövde aldrig vara osäker. Tänka sig att träning lönar sig! 3 av 4 sök avklarade!

Sist var det inomhussök i en slags loge av nåt slag. Det stod lite pallar och några stolar och bord. Vi började med att söka längs väggen och på det som stod i vägen, men Aska gick med väldigt hög nos och eftersom jag visste att det fanns chihuahuor med i startlistan så visste jag oxå att doften skulle vara väldigt lågt. Hon markerade inte minsta lilla på första varvet så vi tog ett varv till. Den här gången var hon mycket noggrannare och sökte både högt och lågt. Och så fort näsan var på rätt höjd så hittade hon och markerade doften tydligt och snyggt på golvet under pallarna. Rätt igen och vi hade satt alla 4 söken!

TJOHOO!!

Sen fick jag lite panik en sväng när jag kom på att hon hade hoppat upp med tassarna mot kärran lite snabbt, då jag visste att det ger avdrag. Jag tänkte "Neeeej, alla sök avklarade och så drar vi på oss fel på en sån skitsak och sumpar allt!" Men sen fick jag veta att man får ha 3 poängs avdrag och ändå klara sig, så då var det bara att hålla tummarna och invänta prisutdelningen.

Jomen visst, vi hade klarat det och tagit vårat första diplom i TSM (hon har ett i TEM sen tidigare)! Jag är så stolt över den där fantastiska hunden med den fantastiska näsan!

 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«november 2018»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Februari
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012