Ett riktigt hundliv

Blogg

Sammanfattning 2018

Då var det dags för årets sammanfattning för hundarna. Alltid lika kul och intressant. I år verkar jag ha följt de flesta av mina planer, förutom med Cross. 

 

Krut:

Målsättningen för 2018 var att fortsätta tävla agility och sikta på diplom i klass 1. Vi har kommit ett steg närmare genom att vi lyckades ta en pinne i Hoppklass i somras. Så nu har han 3 pinnar i Hoppklass och 1 pinne i Agilityklass. Han har tagit en pinne varannat år, så lagom till 2022 kommer vi att ha vårat diplom!   Då kommer han oxå att vara 12 år gammal så det vore ju bra att hinna med innan pensionen.   Nä, skämt åsido, han har gått bra i år, vi har bara inte tävlat så mycket. 
Vi har enbart gjort 9 starter i och då är 3 av dom med vårat nybildade lag Whip it!
Så individuellt har vi startat 6 gånger och kommit i mål 5 av de starterna. En enda disk är en enorm förbättring! Det innebär framförallt att vi har klarat slalom i 7 av 9 lopp i år! Vi har även placerat oss som 2, 2, och 4 i 3 av loppen, men med endast en nolla som då resulterade i pinne. Med den statistiken så hade vi nog kunnat plocka fler pinnar om vi bara hade startat lite mer. Men jag är sjukt nöjd oavsett!

 

Aska:

Med Aska hade jag lite fler målsättningar. Nose Work, agility, kapplöpning, lydnad och rally plus nån utställning. Allt beroende på hennes kropp.
Dock så hade jag inte speciellt högt ställda målsättningar, därför så har vi nog faktiskt uppnått de flesta. 
Vi har tävlat på så många Nose Work tävlingar som vi har lyckats komma med på, vilket bara är 3 stycken!  Men vi har haft skoj och utvecklats enormt. Dessutom har vi lyckats ta ett diplom till, i TSM. 

Vi har gjort 2 starter i agility och kommit i mål 1 gång, dock utan resultat. Men vilken hund va?! Jag är imponerad med tanke på hur lite hon har tränats i agility. Hon är en stjärna!

Hon har även gjort 1 start i kapplöpning med en vinst som resultat. Återigen; klockren!

Vi har faktiskt fått till en start i Startklass lydnad oxå, där vi fick ihop 91 poäng och en härlig känsla. Med mer rutin skulle vi lätt lyckas! Nu undrade Aska litegrann vad vi höll på med eftersom jag tävlingstränat så väldigt lite. Helt mitt fel, men jag tenderar att ha lite bråttom ibland. Det är ju så kul att tävla! 

Det har inte blivit nån enda start i rallylydnad, inte heller nån utställning. 

Så när jag ser tillbaka så här så har vi verkligen tävlat extremt lite, men ändå med helt ok resultat. Jag måste säga att hon hållt sig relativt fin i kroppen oxå. Hon blir lite sämre på vintern, speciellt när det är halt och skare. Att det är kallt går ganska bra, jag är noga med att hålla henne varm, men just att halka eller oberedd trampa igenom skare tar mest på en liten trasig kropp. Självklart är jag noga med att hålla henne kopplad om det är halt och i största möjliga mån undvika just de här sakerna, men det kan vara lite svårt. Men vi kör laser och har Back on Track täcke och gör så gott vi kan, och jag tycker det känns som att vi börjar lära oss att hålla henne i så bra form som möjligt med hennes förutsättningar. 

 

Cross:

Cross hade jag många planer för. Det har väl gått så där. Det blev inget diplom i Startklass, inte ens ett enda uppflyttningsresultat. Hon är för störd av miljön och lyckas inte hålla ihop och koncentrera sig tillräckligt länge. Och jag lyckas inte få till det. Som bäst har vi fått 153 poäng och det krävs 160 för uppflyttning. Jag tycker oxå personligen att det har blivit svårare att lyckas i Startklass än förra Klass 1. Visst, momenten är lättare och mer anpassade, men bedömningen är mycket hårdare! Eller poängsättningen snarare.   Vi har gjort 3 starter i lydnad. Och 4 starter i rallylydnadens fortsättningsklass med 2 uppflyttningsresultat. Så där har vi ett resultat kvar att ta, men det kommer. Poängen är helt ok, men hon har som sagt svårt att hålla ihop och koncentrera sig en hel runda, även om jag får prata och tjoa betydligt mer i rallyn. 

Vi gick faktiskt en agilitykurs men sen har jag varit sämst på att träna vidare. Jag skulle nog däremot säga att hon har testat på alla hinder och förstått de flesta. Nu krävs mest mer erfarenhet för att få upp lite mer vana och hindersug. Jag tvivlar dock inte på att det kommer, problemet är bara återigen hennes bristande koncentrationsförmåga. Det kan göra mig lite lätt frustrerad. 

Hon ställdes bara ut en enda gång, med Excellent som resultat. Hon får superfin kritik, men ena örat envisas med att stå rakt upp. Om nån som är lite duktigare ställde henne tror jag däremot att hon skulle stå sig riktigt bra. 

Det blev ingen start i bruks.

Men ett MH fick vi till! Jag får nog säga att den beskrivningen vi fick där stämmer in ganska bra på henne. Hälsar och kan bli hanterad, men blir inte exalterad. Kunde tänka sig att leka lite, klent bett men hon kampade iaf. Rädd för overall och skrammel, men avreagerade snabbare än jag trott. Ointresserad av allt på avstånd. 3:a på skott, inte så mycket för att hon brydde sig om skotten egentligen, utan det kändes mer som att hon fick den bedömningen pga att hon absolut inte ville leka. Varken före eller efter skotten. Det var 30 grader varmt och det är tufft för en liten fånig hund att genomgå MH så vid det laget var hon klar. Försökte dock inte sticka eller nåt när det smällde, hon stod mest och tittade upp bland träden, som att det sköts fåglar. Hon är märklig.  

 

 


 

 

Och för att sammanfatta min egen del i det hela: jag har både tränat och tävlat väldigt lite i år. Min målsättning var ju den raka motsatsen, men mitt år har varit väldigt turbulent med många stora förändringar och en hel del depression och panikångest. Hundarna får mig alltid att må bättre, men jag orkar inte träna dom när jag inte orkar med mig själv. Och det måste jag acceptera. Annars mår jag bara ännu sämre. De får sina promenader och aktivering och jag är helt övertygad om att ingen av dom mår dåligt eller saknar nåt, även om de knappast hade tackat nej till mer träning. Men livet går upp och ner och just nu känns det som att det har vänt och jag hoppas att nästa år innehåller ännu fler framgångar!

 

Länk till målsättningarna för 2018:
http://www.aktiva.familjehundar.se/Blogg?dtc=2018-01&dts=2018-01-01

 

 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«december 2018»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Februari
 •    Januari
 • 2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012