Ett riktigt hundliv

Blogg

Kapplöpning

Säsongens sista kapplöpning, på hemmabanan.

När man lottas in i ett lopp med bara k15 hundar och själv är en k17 hund, då kan man nog inte komma annat än sist. Men hon kämpar så fantastiskt och jag hoppas jag inte utsätter henne för mer än vad hon klarar av. 


Avslutning patrull

Då var det sista gången på patrullhundkursen och vi är taggade att träna vidare till våren och helst tävla lite längre fram!


Debut i bruks!

Då var det äntligen dags! Och jag har nog aldrig varit så nervös inför en tävling nånsin. Vi gjorde debuten på hemmaklubben.

Vi började med att samlas och åka gemensamt till spårmarkerna (gärden). Där blev vi tilldelade varsitt spår och jag var sista startande så jag hann se några spår (på avstånd) i början. Allra första hunden fick upp en hare och tappade bort sig totalt. Det kändes helt otroligt skönt för min nervositet. Självklart tyckte jag synd om ekipaget, men när man ser att precis vad som helst, som man absolut inte kan rå på, kan hända, så släppte spänningen lite och jag blev lugnare. 
När det sen var dags för min tur så var spårläggaren på plats och så himla snäll som lånade ut sina gummistövlar till mig. Så orutinerad är jag! 
Jag hade bestämt mig för att inte låta linan löpa de 10 meter som den ska göra i starterna, av den mycket enkla anledningen att vi inte har tränat på det. Jag gjorde ett försök för ett tag sen och då stannade hon upp och vände och undrade varför inte jag följde med. Så jag valde att ta de poängnerdragen hellre än att få en osäker hund. Så får vi träna in det till nästa start istället!
Och hon tuffade på så fint i spåret, markerade första pinnen klockrent. Tog första vinkeln jättebra och markerade även andra pinnen jättefint. Sen missade vi andra vinkeln (det blåste total storm på gärdet) och gick en bra bit innan jag fattade att vi var ur kurs. Först fick jag lite panik, sen tänkte jag "Nej, nu gör vi som vi hade gjort om vi varit själva, så får de döma det hur de vill.." så jag tog tillbaka henne utan att säga så mycket. Bara vände tills hon helt enkelt tog upp vinkeln och spårade vidare. Sista sträckan hade hon motvind så det var inte lika snyggt med hög näsa, men vad gör det när hon gör det hon ska? Hon markerade slutapporten precis lika snyggt som de andra, den letade hon dessutom på då hon gick på sidan av spåret pga den starka vinden. Jag kunde inte ha varit mer nöjd med oss båda! Jag var schysst och hon jobbade på. Visst, vi kunde ha satt vinkeln, men viktigast var att hon inte gav upp. Vi fick 7/10 på spåret. Pga att jag inte släppte ut linan helt i starterna och den missade vinkeln. Helt ok ändå. 

Sen åkte vi tillbaks till klubben för att börja med budföringen. Därefter lydnad och sist platsliggning. 

Mitt mål i budföringen var att hon skulle gå fram till figgen. Jag instruerade att han fick ropa och tjoa hur mycket han ville, bara hon gick dit. Resten fick bli bonus. När vi hälsar på figgen så ville hon inte sätta sig ner, kanske pga väldigt blött i marken eller nån lukt bara hon kände, men jag fick säga till på skarpen för att få henne att sitta iaf. Vi gick våra 50 meter och ställer upp. Jag kopplar loss och TL säger 'kommendera'. MARSCH! -hunden drar som en avlöning! Hon hinner med att titta på domare, mig och publik, men hon saktar aldrig av. Hon galopperar ända fram till figgen och gör en snygg ingång. Sen vill hon inte sitta. Han försöker lite, men berättade för mig efteråt att han inte ville bråka med henne utan han valde att klappa henne medans hon stod. Det gick ju hur bra som helst, men när han hade klappat på henne var hon klar och tjuvstartade tillbaks till mig. Vi fick en 5/10 pga tjuvstart, men min osäkra, folkrädda hund sprang i full fart rakt fram till figgen utan att tveka - jag är så stolt!  

Efter det spåret med snygga markeringar och en budföring där hon inte tvekade var jag så glad ända in i själen att jag tänkte att nu får lydnaden gå precis hur fan den vill! Jag har världens bästa hund oavsett. Så det enda jag gjorde innan det var vi var att leka, leka och leka med henne. Dessutom hade jag arbetshandskar på mig (lite fusk, hon älskar handskar   men vad gör man inte) och fortsatte busa hela vägen fram till start. Jag vet inte hur stor skillnad handskarna gjorde, men min attityd påverkade iaf hennes attityd och jag hade henne med mig nääästan hela linförigheten. Hon tappade lite mot slutet, men skillnaden var enorm. Sen busade vi lite mellan momenten och jag lyckades hålla hennes sisu uppe hela vägen i mål! 

Sista momentet var platsliggning och den satte vi full pott på!

Så med 8 hundar till start så föll de ifrån en efter en och sist kvar med högst poäng, det var jag och collien! Vi fick bara en enda 10:a, men vi var oxå det enda ekipaget som inte nollade ett enda moment. Och jag gillar den stabiliteten. Min lilla collie tuffar på. Och nu har vi visat att vi kan! 

Vi skrapade ihop 127 poäng i lydnaden men "bara" 59 poäng på specialen och man måste ha minst 64p för att bli uppflyttad. Så trots att vi vann med våra 186 poäng så räckte det inte riktigt ända fram den här gången, men ingen kunde vara mer nöjd än jag. Vilken debut va?! Vi fucking vann hela skiten!


Mer patrull!

Cross vaknade ju upp med helt påfylld energi imorse så vi drog ut i skogen och tränade lite patrull idag igen. 😅 Patrullstig med vind och ljud och spårupptag med tillhörande spår och apporter. Min lilla arbetsmaskin! 😘


KM i Patrullhund!

Jamen vad gör man efter att ha gått 3 kurstillfällen i en helt ny gren? Jo man anmäler sig till ett Klubbmästerskap såklart!

Jag tycker det har gått så himla bra för oss så jag tänkte att det kan vara bra träning. Och ännu ett tillfälle att få träningstävla inför starten i bruks, som är det jag egentligen prioriterar högst i höst.
Sagt och gjort! Vi började typ kl 8 på morgonen med ett spårupptag som hon satte full pott på. Inga tveksamheter, hunden tog spåret från grusväg och gick direkt åt rätt håll. Sen spårar man en bit i koppel och halsband tills domaren (i det här fallet, troligtvis en TL annars) säger "Halt". Då sätter man sig och bevakar i några minuter tills domaren säger "Sela på och fortsätt spåra". Allt detta är Cross superduktig på. Inte ett ljud, ingenting, hon sitter och spanar för fullt, lugnt och koncentrerat. Full pott igen. Sen spårar vi vidare, inga problem. Problemet kommer när vi har spårat oss ut på vägen igen. Jag fattade verkligen inte hur kort spåret skulle va (i just det här fallet bara ca 150 meter med en vinkel) så vi gick över föremålet. Jag tog tillbaks henne, men vi gick bara samma väg igen, så hon gick nog exakt som hon skulle, men markerade helt enkelt aldrig föremålet. (en väska som låg gömd) Hade jag haft lite mer huvud med mig hade jag såklart sagt åt henne att leta. Men domaren kollade på oss från vägen och jag var för osäker och nervös för att bete mig normalt och schysst mot hunden. Så vi förlorade poäng pga missad slutapport. Ändå SVINNÖJD!

Sen fick vi vila lite tills alla var klara med sina spår.
Efter det så var det dags för patrullstig. Jag kände mig ändå rätt så trygg med det. Förutom ordergivningen (platsliggning) som vi inte har hunnit få till än. Men det visste jag ju om. Mycket riktigt, hon reste sig, men jag var oxå så oschysst att jag ställde mig bakom ett träd så hon inte ens såg mig. Det märkte jag först när hon kom smygande. Man ska stå vänd från hunden, men jag borde såklart ha förlorat poängen på att hjälpa henne istället. Nåväl, man lär sig av allt!
Sen gick vi själva stigen, med domare bakom oss. Ljudet markerade hon jättefint och vinden såg jag, men hon började gå så snabbt igen att jag blev osäker. "Ska jag markera nu i efterhand? Hur får jag bete mig? Vad ska jag göra? Äh, nu är det för sent iaf, nu är vi ju förbi." Så det var bara rent slarv och osäkerhet från min sida. Jag skulle såklart ha stannat henne och sett om hon markerade igen och då visat. Jaja, hunden gjorde ju rätt iaf.
Domaren tyckte att vi såg lovande ut, men tipsade mig att försöka gå saktare. Då hade jag sett markeringen och hunnit visa ordentligt sa han.

Sen åkte vi tillbaks till stugan och käkade god soppa och hunden fick vila lite igen.

Efter lunchen var det dags för lite lydnad. En mix av lägre och appell. Vi har iaf tränat på allt så det var ju inga problem. Problemet är att jag tappar hunden och hon blir låg. Men vi kom runt med ok poäng. Inte bra, men ok. Hon var inte helt förstörd, men det kändes väl inte toppenbra. Vi  kan bättre.

Dagen slutade med fast bevakning. Där sitter man bakom ett värn och ser ingenting. Min uppgift är att kolla på min hund och visa med tecken när hon hör (eller känner vittring av) nåt. Det är två figuranter som rör sig från olika håll, en långt ifrån och en närmare. De rör sig såklart inte samtidigt. Men det viktiga är att se att hunden växlar när figuranterna växlar. Jag har för mig att "långa" figgen (alltså den på större avstånd) börjar på 150 meter. Han är alltså 150 meter ifrån oss och börjar gå mot oss. Cross markerade när han var 80 meter bort. Alltså inte jättebra, men inte heller jättedåligt. Sen växlade hon fint och visade vart de var hela tiden, även om hon gärna har ett öra vänt mot mig oxå, samt hade koll på domaren bakom oss.. Inte lätt att vara collie och ha koll på allt. Till slut smyger iaf nära figgen fram bakom värnet och visar sig för oss, sen vänder han och springer allt han kan, samtidigt som han skjuter! Då blev Cross upprörd! Hålla på och bete sig så där! Så hon skällde ut figgen, skotten sket hon i, sen vill man se att de går tillbaks till arbete igen och markerar figgarna det sista. Vilket hon gjorde och fick full pott på skotten.

Efteråt stannade vi kvar i närheten bara för att jag ville se hur hon reagerade på skotten när nästa hund skulle bevaka. Inte alls blev svaret. Skönt det!

Sen var den långa dagen slut runt 16 på eftermiddagen och både hund och matte var nog väldigt nöjda. Jag tror vi kom på sjätte plats av 8 startande, men med tanke på att flera av ekipagen är certifierade patrullhundar varav vissa även tävlar i bruks så är jag väldigt nöjd ändå. Hallå, vi har ju precis börjat med det här!

 

 70162425_10218068206969725_8316389486422392832_o

 

 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«oktober 2019»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012