Ett riktigt hundliv

Blogg

KM i Patrullhund!

Jamen vad gör man efter att ha gått 3 kurstillfällen i en helt ny gren? Jo man anmäler sig till ett Klubbmästerskap såklart!

Jag tycker det har gått så himla bra för oss så jag tänkte att det kan vara bra träning. Och ännu ett tillfälle att få träningstävla inför starten i bruks, som är det jag egentligen prioriterar högst i höst.
Sagt och gjort! Vi började typ kl 8 på morgonen med ett spårupptag som hon satte full pott på. Inga tveksamheter, hunden tog spåret från grusväg och gick direkt åt rätt håll. Sen spårar man en bit i koppel och halsband tills domaren (i det här fallet, troligtvis en TL annars) säger "Halt". Då sätter man sig och bevakar i några minuter tills domaren säger "Sela på och fortsätt spåra". Allt detta är Cross superduktig på. Inte ett ljud, ingenting, hon sitter och spanar för fullt, lugnt och koncentrerat. Full pott igen. Sen spårar vi vidare, inga problem. Problemet kommer när vi har spårat oss ut på vägen igen. Jag fattade verkligen inte hur kort spåret skulle va (i just det här fallet bara ca 150 meter med en vinkel) så vi gick över föremålet. Jag tog tillbaks henne, men vi gick bara samma väg igen, så hon gick nog exakt som hon skulle, men markerade helt enkelt aldrig föremålet. (en väska som låg gömd) Hade jag haft lite mer huvud med mig hade jag såklart sagt åt henne att leta. Men domaren kollade på oss från vägen och jag var för osäker och nervös för att bete mig normalt och schysst mot hunden. Så vi förlorade poäng pga missad slutapport. Ändå SVINNÖJD!

Sen fick vi vila lite tills alla var klara med sina spår.
Efter det så var det dags för patrullstig. Jag kände mig ändå rätt så trygg med det. Förutom ordergivningen (platsliggning) som vi inte har hunnit få till än. Men det visste jag ju om. Mycket riktigt, hon reste sig, men jag var oxå så oschysst att jag ställde mig bakom ett träd så hon inte ens såg mig. Det märkte jag först när hon kom smygande. Man ska stå vänd från hunden, men jag borde såklart ha förlorat poängen på att hjälpa henne istället. Nåväl, man lär sig av allt!
Sen gick vi själva stigen, med domare bakom oss. Ljudet markerade hon jättefint och vinden såg jag, men hon började gå så snabbt igen att jag blev osäker. "Ska jag markera nu i efterhand? Hur får jag bete mig? Vad ska jag göra? Äh, nu är det för sent iaf, nu är vi ju förbi." Så det var bara rent slarv och osäkerhet från min sida. Jag skulle såklart ha stannat henne och sett om hon markerade igen och då visat. Jaja, hunden gjorde ju rätt iaf.
Domaren tyckte att vi såg lovande ut, men tipsade mig att försöka gå saktare. Då hade jag sett markeringen och hunnit visa ordentligt sa han.

Sen åkte vi tillbaks till stugan och käkade god soppa och hunden fick vila lite igen.

Efter lunchen var det dags för lite lydnad. En mix av lägre och appell. Vi har iaf tränat på allt så det var ju inga problem. Problemet är att jag tappar hunden och hon blir låg. Men vi kom runt med ok poäng. Inte bra, men ok. Hon var inte helt förstörd, men det kändes väl inte toppenbra. Vi  kan bättre.

Dagen slutade med fast bevakning. Där sitter man bakom ett värn och ser ingenting. Min uppgift är att kolla på min hund och visa med tecken när hon hör (eller känner vittring av) nåt. Det är två figuranter som rör sig från olika håll, en långt ifrån och en närmare. De rör sig såklart inte samtidigt. Men det viktiga är att se att hunden växlar när figuranterna växlar. Jag har för mig att "långa" figgen (alltså den på större avstånd) börjar på 150 meter. Han är alltså 150 meter ifrån oss och börjar gå mot oss. Cross markerade när han var 80 meter bort. Alltså inte jättebra, men inte heller jättedåligt. Sen växlade hon fint och visade vart de var hela tiden, även om hon gärna har ett öra vänt mot mig oxå, samt hade koll på domaren bakom oss.. Inte lätt att vara collie och ha koll på allt. Till slut smyger iaf nära figgen fram bakom värnet och visar sig för oss, sen vänder han och springer allt han kan, samtidigt som han skjuter! Då blev Cross upprörd! Hålla på och bete sig så där! Så hon skällde ut figgen, skotten sket hon i, sen vill man se att de går tillbaks till arbete igen och markerar figgarna det sista. Vilket hon gjorde och fick full pott på skotten.

Efteråt stannade vi kvar i närheten bara för att jag ville se hur hon reagerade på skotten när nästa hund skulle bevaka. Inte alls blev svaret. Skönt det!

Sen var den långa dagen slut runt 16 på eftermiddagen och både hund och matte var nog väldigt nöjda. Jag tror vi kom på sjätte plats av 8 startande, men med tanke på att flera av ekipagen är certifierade patrullhundar varav vissa även tävlar i bruks så är jag väldigt nöjd ändå. Hallå, vi har ju precis börjat med det här!

 

 70162425_10218068206969725_8316389486422392832_o

 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«april 2020»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inlägg
Lydnadstävling för Aska
Målsättningar 2020!
Årets agilitywhippet 2019
Sammanfattning 2019
Knox 10 år!
Vintervila
Kapplöpning
Avslutning patrull
Debut i bruks!
Mer patrull!

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Arkiv
2020
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012