Ett riktigt hundliv

Blogg

2012

Jag har funderat en del över det här med det nya årets målsättningar, och även hur vi klarade av det förra årets.

Målsättningarna för 2012:

KNOX

Jag ville väldigt gärna ta oss upp till klass II i både hopp och agilityklass. På första tävlingen för året (en inoff i Askersunds ridhus) så var det första gången någonsin som jag gick av banan utan att köra klart. Knox hoppade första hindret, sen drog han iväg rakt in på banan och bara gapade på luft! De andra loppen gick inte speciellt mycket bättre de, jag körde klart, men hade väl med mig colliehjärnan kanske 1/5 av loppen.. Max. Så såg det ut för oss från början, men efter att ha kört ihop oss lite och jag började lära mig vilka rutiner Knox behövde för att koncentrera sig bättre så började det lossna och vi plockade pinne efter pinne! Som bäst så körde vi fyra raka lopp! Dessutom så lyckades vi plocka varannan pinne i hopp och varannan i agility så det var inte stort glapp mellan uppflytten. Bästa Collien, jösses vad han älskar sin agility och vad rolig han är att köra!

Något mer tävlingsmål hade jag faktiskt inte med honom, däremot så började jag sakna lydnaden mer och mer och till slut så frågade jag Henke om det var ok att jag började träna lite med hans Collie. (säga vad man vill, men en Whippet är inte den ultimata lydnadshunden) Så även om det inte var ett mål från början så blev målet efterhand att starta igång med lydnadsettans moment. Eller ärligt talat, i första hand så blev målet att lära sig hur tusan Knox fungerade! Så jag anmälde oss till en kurs där jag främst bad om tolkningshjälp, för Knox och jag förstod oss inte på varandra. Den fick vi med råge och jag trivdes så bra med kursen och instruktören att jag anmälde oss till en fortsättningskurs direkt efter att den första var avslutad och den nya kursen har precis dragit igång.   

Knox har ju även genomfört sitt MH som var planerat till 2012 och han gjorde det med sådan bravur att vi kände att den här killen definitivt ska gå ett MT oxå! Han gick MH på våren och sen sitt MT till hösten. För att bli godkända på ett MT så måste hunden ha över 300 poäng och Knox genomförde sitt med över 400 poäng! Han fick otroligt fin kritik av domarna och han betedde sig faktiskt ganska exakt som vi hade trott att han skulle göra. Ungefär som en Schäfer i Colliekläder alltså.

Jag hade oxå som mål att komma med på en vallkurs. Knox och jag har ju varit iväg en helg och vallat och han visade att han hade både uthållighet, styrka och balans i kroppen, så jag ville fortsätta med detta! Men det är inte lätt att få tag i instruktörer som tar emot kroppsvallare, det är i stort sett helt jäkla omöjligt! Men min mamma fick ett tips från en jobbarkompis om en tjej i närheten som tar emot alla möjliga raser och jag ringde direkt. Jodå, vi var välkomna, fram mot våren. Själva målsättningen var ju bara att få prova på lite mer, men instruktören tyckte att Knox visade att han visste vad detta handlade om så vi fortsatte. Pga tidsbrist så har vallningen blivit lite sporadisk, men vi har kommit en bra bit på väg ändå.

Lite övrig kuriosa är att jag och Knox var iväg en hel helg på ett Collieläger i Tånga Hed, där vi lärde känna massa trevligt folk och fick se massa fina Colliesar i arbete. Där fick Knox även testa på att leka lite med skyddsärmen för en riktig skyddsinstruktör och han lyckades verkligen imponera på henne! Hade jag haft hur mycket tid och ork som helst så hade jag velat köra det oxå med Knox, men det får nog satsas på med nästa Collie istället..

Husse och Knox då, de har tränat på med sitt Sök och Henke tog sig en riktigt funderare på vad han ville göra, eftersom han fortfarande inte kan springa agility och inte har något direkt intresse i lydnaden (som även ingår i bruks). Vi kom fram till att skogsarbete, där hunden används i "skarpt läge" är det han tycker är absolut roligast. Och vad gör man då? Jo, man kontaktar Hemvärnet. De har varit med på en träning än så länge där Knox fick visa lite vad han går för och återigen så imponerade han på de flesta! 

KRUT 

Mitt mål i agility var att komma så pass långt att han förhoppningsvis skulle vara startklar i ettan innan sommaren var slut, åtminstone på nån lite inoff. Vi gick en kurs på våren och de flesta hindren, utom slalom, sitter ganska bra. Vi hade kommit så pass långt att han klarade av ett par kombinationer utan att springa ivägen för mig.  Sen skadade han sig. I mitten av sommaren. Han har gått i koppel sen dess och jag vet inte än om han nånsin kommer hålla för agility. Men jag hoppas.

Han tränades även inför att kunna ta B-licens i rundbana (kapplöpning). Där hade vi kommit så pass långt att han var helt trygg i startburen och jagade "haren" utan problem. Vi skulle just ta tag i det här med att andra hundar på banan inte var där för att busas med, utan för att tävla emot, när han skadade sig och all form av springande tog slut. Han kommer aldrig tävlas i kapplöpning, men jag hoppas så innerligt att han kommer hålla för lättare träning på banan, för han ÄLSKAR det verkligen. Mitt lilla krutpaket.

Vi har även testat på några utställningar, jag och Krut. Det var nytt för oss båda, men vi har tränat på att springa rakt och stå still osv. Vi började med några inoff för att testa på lite, men tävlingsmänniska som jag är så vill jag ju ha resultat. Så han är utställd två gånger officiellt, båda gångerna genom Svenska Whippetklubben, så det har bara varit Whippets där. Första gången fick han Very Good och fin kritik. Jag var supernöjd! Han stod så duktigt och var så himla fin! Ensam svart bland diverse brun/gula hundar. Andra utställningen fick han ett Excellent, men blev inte placerad. Även då med superfin kritik! Jag hade tänkt hinna med nån mer utställning, men inte heller det funkar med en skadad hund.

Jag kan inte säga exakt varför han skadade sig, eller hur, för jag vet inte. Jag TROR att nåt hände när han fick testa på Whippetrace (150 m rakbana på gräs med sandgrop som stopp). Han kan ha haft skadan innan och att den blev värre där, eller så hände den när han busade med Knox i trädgården hemma? Det visade sig hur som helst inte plötsligt, utan en kväll, efter bad och en del bilåkande så hade han jättesvårt att resa sig.

All form av träning har iaf varit utesluten för Krut sen i slutet av Juli.. Utom nu i slutet av året då han har påbörjat sin rehabilitering!

Nästa inlägg kommer innehålla 2013 års målsättningar.


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«maj 2023»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012