Ett riktigt hundliv

 

Aska är född 10 Juni 2014 och är även hon en Whippet. I stamtavlan heter hon Idomic's El Moni Maker.

Den här gången ville jag ha kapplöpningslinjer, kanske inte enbart, men jag ville ha en valp från föräldrar som bevisat kan springa. Krut är ju tyvärr ingen större stjärna där, även om vi har kul. Så jag började kolla runt och fastnade till slut för en planerad parning på kennel Idomic's. Ung men lovande far och även mamman hade en del meriter. Men framförallt var det uppfödaren jag fastnade för.  Vi har lite samma syn på hundträning och hon vill att hennes hundar ska kunna funka till det mesta. För även om jag vill grotta ner mig mer i kapplöpningsgrenarna så kommer jag självklart att vilja träna lite allt möjligt även med Aska.

Så Aska är första hunden där jag verkligen har varit med från början. Innan nån ens visste ifall det överhuvudtaget fanns valpar i Tiffys mage. Sen när det var konstaterat att det sprattlade runt där inne så var det dessutom tvunget att bli minst 2 tikar för att nån av dem skulle bli min. Sen när det blev 4 tikar så skulle jag lyckas välja ut vilken av underverken jag ville ha! Verkligen inte det enklaste. Men jag fastnade för Aska redan från början, till och med när jag bara hade sett bilder på dem. Och Aska fick det bli. Jag är helt övertygad om att jag valde helt rätt valp för mig!

Vi kom igång sent med träningen, då även Aska skadade sig, endast 5 månader gammal! Det har varit en lång resa där hon har träffat 6 olika veterinärer (inklusive ortoped och neurolog) på 4 olika djursjukhus, varit hos 5 olika fysioterapeuter, en naprapat, en kiropraktor och två massörer. Trots detta så hittar de inte felet på henne, men nu är hon så grundligt utredd att de iaf kan säga vad som INTE är fel på henne.

Och 2016 kom vi äntligen igång med lite träning på riktigt!
Hon har tagit rundbanelicens och tävlat några gånger. På 5 starter har hon 3 vinster, så statistiken är ju rätt lovande, även om hon tävlas oerhört sparsamt. 
Vi testade även Whippetrace en kort period, men Aska skadade sig (igen eller på nytt?) så det blev lång vila, ännu fler utredningar och rehabilitering på nytt. Så i framtiden kommer vi att hålla oss till enbart rundbana när det kommer till springgrenarna. 
Jag har ställt ut henne litegrann, med Excellent som bästa resultat hittills.
Vi har gjort några få starter i agilityn utan några resultat hittills. Hur det blir med agilitykarriären vet jag inte än. Det beror lite på hur pass bra hon håller. Jag tävlar ju överlag ganska sparsamt och har väl eventuellt tänkt att hon kanske kommer få tävla lite inoff och några Hoppklasser. Kommer vara väldigt försiktig med just agilityträningen oxå så det inte blir för mycket. Vi får se helt enkelt, vad framtiden utvisar.
I rallyn har hon titel både i Nybörjarklass och Fortsättningsklass och vi har siktet ställt mot Avancerad klass.
Dessutom har hon lyckats spåra till sig ett Svenskt Viltspårchampionat redan innan 2 års ålder!
Just nu satsar vi nog mest på Nose Work och hon har ett godkänt doftprov i eukalyptus samt ett diplom i TEM och ett i TSM (behållarsök)! Det svåraste är bara att lyckas komma med på tävlingar!

Aska lever upp till alla förväntningar jag möjligtvis kunde tänkas ha när jag skaffade henne. Dessutom gör hon mig glad i själen.

 

 

 

 

 

DSC_9422

SE VCH RLD N RLD F Idomic's El Moni Maker

"Aska"

DSC_4829