Ett riktigt hundliv

Blogg

Rallylydnad

Jahopp. Så idag var det dags att tävla lite hundar igen. Den här gången var det Aska i Nybörjarklass och Krut gjorde sin debut i Avanceradklass.

Aska:
Rundan kändes fin, Aska skötte sig fullständigt exemplariskt. Det lönar sig tydligen att träna?! Visserligen har vi bara tränat här hemma i köket, men det hon har haft svårast för är stadga i position. En liten bieffekt av att shejpa fram beteenden och sen inte riktigt fastställa tydliga kriterier. Jag ser märkligt nog samma fenomen på båda mina hundar. Så vi har grundtränat och nött stadga och det har gett resultat. Inte en enda felövning idag! Hon satte sig när hon skulle och hon lade sig där hon skulle. Inga förvirrade halvsittliggningar. Jag klev av med en fantastisk känsla, men som alltid med en osäkerhet. Har vi klarat oss eller inte? Jag vet att jag gjorde ett fel, men frågan var hur hårt det skulle slå. Man vet ju aldrig riktigt med rally. Så när det var prisutdelning och de hade delat ut alla protokoll till de med icke kvalificerat resultat och vi inte var med där så kunde jag pusta ut. Vi var godkända! När de sen började komma upp över 90 poäng och närma sig topplaceringarna så blev jag osäker igen. Hade de tappat bort mitt protokoll?! Men nej då, vi hamnade på en fjärde plats med hela 93 poäng! Vilken grym hund jag har!

 

Krut:
På eftermiddagen sen så var det dags för Krut. Han startade dessutom nästan sist. Långa dagar med väntan är inte riktigt hans grej. Men uppvärmningen kändes jättefin och trots att jag var nära att stryka honom när jag fick se banskissen så tänkte jag "äh! vi testar!" Men jag kände redan på startskylten att det skulle bli en sån där runda... Och jodå. På första skylten lade han sig ner när han skulle sitta, sen sprang han förbi mig på inkallningen så vi missade läggandet under gång. Fick tillbaka honom och han lade sig så jag kunde gå runt honom men sen var det sidbyte. Det gick icke. Jag gjorde några försök, men han ville inte. Nåväl, nästa skylt satte han sig snett på, men ok. Sen vägrade han snurra. Han hoppade över hindret men for iväg. Jag fick tillbaka honom till min högra sida och vi skulle backa. Han satte sig ner. Då gav jag upp. Inte bara för att det gick allmänt jäkla dåligt utan även för att jag kände mig irriterad och det vill jag inte göra, men mest för att jag såg hur stressad han var. Han hässjade och var helt stirrig. Problemet med Krut är att man inte ser så tydligt när han tycker nåt är jobbigt, eftersom han alltid ser lika eländig ut.  Efter allt slalomtrassel vi har haft så kunde jag däremot känna igen symptomen. Han tyckte det var skitjobbigt och så ska det inte kännas att tävla. Så vi gjorde några skyltar till på vägen ut men känslan var allt annat än bra. Han gjorde Honnören klockrent. Alltid nåt.


Jag fick se film på eländet efteråt och det ser inte riktigt lika illa ut som det känns, men det är nog inte trasslet som känns så jobbigt, om han trasslade med glad svans så kan jag ta det. Det är att han verkar tycka att det är så jobbigt som gör mig ledsen.

Just nu är jag såklart lite besviken och vill helst bara ge upp rallyn med Krut på en gång. Men jag ska fundera igenom det ordentligt. Varför det går så dåligt, varför han blir så stressad, om vi ska ta en liten paus eller bara satsa på nåt helt annat en stund eller om jag ska lägga upp en ordentlig träningsplan för honom så att vi klarar av Avanceradklass. Problemet är ju inte att han inte kan skyltarna (även om det nog ser så ut där och då) utan att han helt enkelt inte vill eller inte förstår eller låser sig eller vad nu problemet är.

Det kommer nog komma ett till inlägg längre fram med tankar och funderingar kring Kruts träning. Har ni några roliga förslag på andra grenar man kan syssla med och som kanske kan passa Krut så kom gärna med dem!

Bloggerska

DSC_9569

Blogghistorik

«december 2015»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Senaste inlägg
Målsättningar 2022
Sammanfattning 2021
TSM
Cross på pallen igen
Ännu en appellklass för Cross
Cross på pallen
Aska på ännu ett skarpt eftersök.
Jag saknar dig Krut
Agility
Cross friskförklarad

Senast kommenterade
Aska skadad
Angenäma bekymmer
Colliemöte
Exteriörbeskrivning
Lydnadstävling i Finspång
Lydnadsträning
Styrelsemöte
Ridhusträning
Lydnad
Målsättningar 2013

Kategorier
agility
brukshund
collie
whippet

Arkiv
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012