Ett riktigt hundliv

Krut

Krut är född i Januari 2011. Han är av rasen Whippet och i stamtavlan heter han Skarnbro's Olé Olé.

Jag har länge varit fascinerad av vinthundarna och har tidigare kikat på både Greyhound, Saluki och Borzoi. Men så träffade jag en Whippet på en utbildning jag gick på Hundens Hus och jag var kär. Jag sa flera gånger att "En sån ska jag ha. Nån gång ska jag ha en sån."

Så jag började så smått kika lite på annonser på Whippetvalpar och kolla runt vad det fanns för uppfödare och så vidare.

Jag hade egentligen inte tänkt köpa någon ny hund riktigt än, Akkra var fullt frisk och tävlades fortfarande i agility och jag hade tänkt starta henne i rallylydnad när det blev officiellt 2011. (tävlingslydnaden hade vi ju lagt på hyllan för tillfället)

Men livet blir inte alltid som man vill, Akkra togs ifrån mig alldeles för tidigt och jag märkte på en gång att jag inte är skapt att leva utan hund. Även om vi hade Knoxen så behövde jag en egen hund. Och jag hade fastnat för dessa svarta hanar som fanns på Skarnbro's kennel.

När jag ringde uppfödaren så var det bara en svart hane kvar. Vi åkte upp redan nästa helg. Jag var rädd att jag gjorde nåt förhastat, det hade trots allt bara gått en månad sen Akkra gick bort. Men när vi klev in i hallen och den där lilla fåniga varelsen blev så otroligt glad över att träffa några han aldrig hade sett förut så var jag såld! Han valde mig och jag tog med honom hem. Jag har inte ångrat mig en sekund!

Även han köptes främst som aktiv sällskapshund, men vi har testat på whippetrace, utställning, kapplöpning (rundbana), agility, rallylydnad, nose work, lure coursing och viltspår.

Tyvärr så skadade han ryggen sommaren 2012 och efter det fick han inte göra nåt kul alls under en väldigt lång tid. Han var hos 4 olika veterinärer, gjorde MR och CT och fick till sist remiss till ReDog i Västerås där han utreddes och en halvårslång rehabilitering påbörjades. Jag tackar Stefan på ReDog och de högre makterna för att Krut svarade så fint på behandlingen att han till slut blev helt friskförklarad!

De sista åren körde vi endast agility, allt annat var han pensionerad ifrån. Han fick ett diplom i Hoppklass 1 och det var så långt vi kom.
Vi blev uppflyttade till Avancerad klass i rallylydnad och han var även min kurshund när jag utbildade mig till rallylydnadsinstruktör.
Han har tagit sin sololicens på rundbana men mer blev det inte..
Sen har han gått ett godkänt spår i anlagsklass i viltspår och ett godkänt doftprov i Nose Work (eukalyptus).  

 

En vacker dag när vi var ute på en helt vanlig långpromenad så stack alla 3 hundar på en liten repa, men endast 2 kom tillbaks. Eftersom Krut aldrig under sitt 10-åriga liv har försvunnit från mig så förstod jag på en gång att nåt hade hänt. Min första tanke var att han hade sprungit på nån som tagit med honom hem. Så jag polisanmälde direkt. Men ingen hörde av sig och jag blev mer och mer orolig. Vi var ute och letade, för han hade ju även ett täcke på sig när han stack så jag var rädd att han hade fastnat i nåt. Till slut så ringde min man och sa att han hade hittat honom. Först blev jag lättad en sekund, men så bröt mannen ihop och sa de värsta ord man kan tänka sig: Han är död. 

Kruts hjärta stannade, precis som Akkras, när han gjorde nåt han älskade. Han sprang sitt allra, allra snabbaste, sen sprang han inte mer. Han lämnade mig i chock, sorg och saknad 2 månader efter sin 10-års dag. 

 

Jag är ensam utan min Krut och hans villkorslösa kärlek. Det enda jag kan hoppas på är att jag förtjänade den.
Han saknas mig i varje hjärtslag. 

 

 

 

 

 

DSC_9408

 

RLD N RLD F AgHD1 Skarnbro's Olé Olé

"Krut"

 

DSC_8594